Kevés látványosabb csillagászati jelenség létezik az általunk ismert világegyetemben, mint a Teremtés oszlopai, melyet úgy fotózott le a James Webb, ahogyan még nem láthattunk. 

A NASA október közepén tette közzé azt a James Webb által készített felvételt, amelyen soha nem látott részletességgel látható a Teremtés oszlopai nevű ‘csillagbölcső‘. A porból és gázból álló hatalmas felhőoszlopok rendkívül különleges képződmények, ugyanis a belsejükben új csillagok születnek.

A napokban közzétett felvétel a James Webb két különböző műszerével, a közeli infravörös kamerával (NIRCam) és a középső infravörös kamerával (MIRI) készült, melyekkel egészen új megvilágításban láthatjuk a látványos űrbeli képződményt – írja a Cnet. A NIRCam az újonnan képződött csillagokat világítja meg, amelyek narancssárgán jelennek meg az oszlopokon kívül. A MIRI a porrétegekre fókuszál, amelyek a kép tetején található, narancssárga V-alakú formációban láthatók.

teremtés oszlopai
Fotó: NASA/ESA

A Földtől mintegy 6500 fényévre, a Sas-ködben lévő Teremtés oszlopai 1995-ben vált széleskörben ismertté, amikor 1995-ben a Hubble űrteleszkópnak sikerült részletes képet készítenie róla. A James Webb által készített felvételek azért is bírnak kiemelt jelentőséggel, mert segítenek a tudósoknak csillagkeletkezési modelljeik megújításában, az újonnan képződött csillagok pontosabb megszámlálásában és a gáz mennyiségének precízebb meghatározásában. Segítségével a kutatók egyre közelebb kerülhetnek annak megfejtéséhez, hogyan születnek és törnek ki a csillagok ezekből a gázfelhőkből az évmilliók folyamán.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!