robotok emberölés
Fotó: Getty Images

Engedélyt kapott a város felügyelőbizottságától a San Francisco-i rendőrség, hogy szükség esetén fegyverrel felszerelt robotokat is bevessenek. 

Az elmúlt években egyre többször lehetetett arról hallani, hogy fegyvert erőstettek egy-egy négylábú robotra, megidézve ezzel a Black Mirror egyik sokat emlegetett epizódját. 2021 októberében például az amerikai hadsereg expóján mutattak be egy fegyveres robotkutyát, amely állítólag 1200 méteres távolságból képes eltalálni a célpontját. A San Francisco-i rendőrség (SFPD) most arról számolt be, hogy engedélyezték számukra a gyilkos robotok használatát: a testület 8-3 arányban döntött a a módszer engedélyezése mellett, a szavazást azonban heves vita előzte meg.

Előfordulhat olyan rendkívüli körülmény, hogy halálos erő bevetésére van szükség ahhoz, hogy valamilyen szörnyű helyzetben valaki ne tudjon további károkat okozni” – mondta Aaron Peskin, San Francisco Felügyelőtanácsának tagja. A testület kikötötte, hogy csak és kizárólag korlátozott számú, magas rangú tisztek engedélyezhetik a gyilkos robotok bevetését.

A San Franciscó-i rendőrség szóvivője a a Washington Postnak azt mondta , hogy valóban vannak robotjaik, de egyelőre nincs tervben, hogy lőfegyverrel ruházzák fel őket. Hozzátette: a robbanóanyagokkal felszerelt gépek hatásos megoldást jelenthetnek például olyan helyzetekben, amikor be akarnak törni egy épületbe, ahol erőszakos és felfegyverzett gyanúsítottak tartózkodnak.

Egyébként nem ez lenne az első alkalom az Egyesült Államokban, hogy robotot vetnek be rendvédelmi célból. 2016-ban a dallasi rendőrség volt az első az országban, amely robbanóanyaggal felfegyverzett robotot használt, hogy hatástalanítson egy személyt, aki öt rendőrt ölt meg.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!