A NASA bejelentette: kutatási projektjük a következő fázisba lépett a paradicsomok termesztésével.
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének tagjai küldetésük során számos tudományos és karbantartási munkálatot végeznek. Többek között a növények űrben történő termesztésével kapcsolatban is folytatnak vizsgálatokat az űrhajósok, emlékezzünk csak vissza a tavaly leszüretelt mexikói chilipaprikára, amelyből űrtacót is készítettek az asztronauták. A NASA most éppen saját nevelésű paradicsomok termesztésébe vágta a fejszéjét, melyeket a többi zöldséghez hasonlóan űrbéli körülmények között nevelnének fel.
A paradicsommagok november 26-án érkeztek meg az ISS-re a SpaceX Falcon 9 rakétájával. Ha a növény kihajtott, a kutatók azt tervezik, hogy megvizsgálják a termést a hozam, az összetétel és a mikrobiális jellemzők alapján, sőt el is fogyasztják, ugyanis arra is kíváncsiak, milyen az íze az űrben termelt zöldségeknek.
A paradicsomot a Vegetable Production System nevű űrkertben fogják termeszteni. A bőrönd méretű inkubátorban korábban már saláta, káposzta, kelkáposzta és paprika is nevelkedett, és ha a paradicsommal is sikerrel járnak, akkor már egy komplett vega fogást is összeállíthat az ISS legénysége az űrben termesztett növényekből.
[sc name=”facebook” ][/sc]