Hol tart most az 5G hálózati szeletelés?

A hálózati szeletelés egy kevéssé ismert fogalom, pedig rendkívül hasznos dologról van szó, ami segít a differenciált szolgáltatásokban. 

A hálózati szeletelés fogalmát illetően Slyuch Andrást idéznénk, mert nála jobban mi sem tudnánk összefoglalni: „lehetővé teszi ugyanazon fizikai hálózat különböző szolgáltatási rétegei közötti nagy fokú elkülönítést, ami növeli a differenciált szolgáltatások nyújtásának lehetőségeit a hálózat egészében”. Ez az eljárás a következő két évben jelenhet meg erőteljesen a kereskedelmi forgalomban. A hangsúly kezdetben a vállalati szolgáltatásokon lesz, például a biztonságos, széleskörű virtuális magánhálózatokon, de a fogyasztói szolgáltatások és a fix vezeték nélküli hozzáférés is megjelenik majd.


Annak meghatározása, hogy mikor érdemes új szolgáltatásokba beruházni, és hogyan kell megítélni a technológia érettségét és a piaci keresletet, közismerten nehéz feladat. Ez különösen igaz a hálózati szeletelésre, mivel az a teljes alkalmazási útvonalat érinti, az eszköztől a felhőig. Ez a végponttól végpontig tartó teljesítményre vonatkozó követelmény számos szervezeti és technológiai függőséget vezet be a forgalmazási ütemtervbe. A Heavy Reading felmérése a hálózati szeleteléssel kapcsolatos terveikről kérdezte az üzemeltetőket. A válaszadók többsége szerint a vállalatuk még a korai fázisban van, ugyanakkor látható egy vezető kohorsz is, amely már a kereskedelmi forgalomba hozatal felé halad. A legnagyobb csoport (34%) még mindig „próbálja megérteni, hogy mit jelent számukra a hálózati szeletelés” – más szóval, óvatosan figyelik, hogyan fejlesztik az úttörők a technológiát, és hogyan alakul az ügyfelek igénye.

Kép: RADCOM

A következő legnagyobb csoport, a „kísérleteket és tapasztalatszerzést végző” 33% már elkötelezettebb. Ezek az üzemeltetők azzal foglalkoznak, hogy kidolgozzák annak mechanikáját, hogyan működhet egy ilyen szolgáltatás. Bíztató, hogy a bázis egyharmada aktívan részt vesz a technológia fejlesztésében. Ugyanakkor némi óvatosságra int, mivel a „kísérletek végzése” kifejezés sokféle területet takar, a kis léptékű laboratóriumi kísérletektől az éles hálózatokon végzett helyszíni kísérletekig. A „meghatározott architektúra” (18%), a „jóváhagyott üzleti terv” (5%) és a „megkezdett megvalósítás” (8%) csoport a válaszadói bázis 31%-át teszi ki.

Ezek az eredmények még a túlzott lelkesedést figyelembe véve is pozitív lendületet mutatnak, és azt jelzik, hogy a kereskedelmi szolgáltatások idővel követni fogják őket. Ezek az eredmények összhangban vannak az első előkereskedelmi szolgáltatásokkal, amelyek világszerte kezdenek kialakulni néhány üzemeltetőnél. A technológia és az üzemeltetés, a meggyőző kereskedelmi ajánlatok kialakítása és a hálózatszeletelés értékének kommunikálása az ügyfelek felé még mindig várat magára, de már érzékelhető előrelépés tapasztalható. Az 5G önálló hálózatok nagyobb mértékű kiépítésével a következő egy-két évben a felmérés azt jelzi, hogy a hálózatszeletelés piacra kerül, és idővel az 5G mobilszolgáltatók alapvető szolgáltatási képességévé válik.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?