Rekordot döntött a marsi helikopter

Immár 35. alkalommal hajtott végre repülést az Ingenuity marshelikopter, ráadásul a mostani küldetésen új rekordot is sikerült felállítania. 

Az Ingenuity a NASA egyik nagy nagy büszkesége, ugyanis a csöppnyi helikoptert mindössze 4-5 repülésre tervezték a mérnökök, ennek ellenére eddig 35 alkalommal sikerült felszállnia a magasba. A mindössze 1.8 kilogrammos szerkezet december 3-án teljesítette legújabb küldetését, amikor is 7407 métert tett meg, 59,9 percig tartózkodott a magasban és 14 méter magasra sikerült emelkedni. Utóbbi adat kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis ez volt az Ingenuity eddigi legmagasabb repülése, korábbi rekordja 12 méter volt.


A legutóbbi küldetés a marshelikopter második repülése egy komolyabb szoftverfrissítés óta, melynek alkalmával két új képességet is szerzett az űrszerkezet: az egyik a leszálláskor jelentkező veszélyek elkerülésében segíti, a másik a digitális magassági térképek használatát támogatja a jobb navigáció eléréséhez.

Az Ingenuity helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg tavaly februárban a Marsra azzal a céllal, hogy kiderítse, a hasonló szerkezetű robotok képesek-e ellátni a megbízásukat a vörös bolygón. Az Ingenuity azért is bír különös jelentőséggel, mert ez az első olyan űreszköz az emberiség történetében, amellyel irányított repülést hajtottak végre egy idegen bolygón. Társa, a Perseverance az ősi Mars-élet nyomait kutatja a 45 kilométer széles Jezero-kráterben, amely évmilliárdokkal ezelőtt egy tónak és folyódeltának adott otthont.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?