Huzatos a lakás? Így találhatjuk meg az okát

Talán azt már senkinek sem kell mondanunk, mennyire fontos a lakások jó hőszigetelése a jelenlegi energiaárak mellett. Azt viszont még mindig sokan nem tudják, hogy nem kell milliós beruházás ahhoz, hogy akár több fokkal melegebb lakásunk legyen. Egyszerűen csak meg kell szüntetni a rossz minőségű, vagy öreg nyílászárók okozta légszivárgást. Ugyanis, ha huzatos a lakás, akkor szinte pénz folyik ki az ajtón, ablakon.

A gázár folyamatos növekedésével az emberek nagy része fokozottan odafigyel arra, hogy mennyit fűt otthon, és így most a lakásban eddig is meglévő légszivárgások valószínűleg különösen feltűnőek lettek. Talán tudtuk is, hogy ezek a repedések és rések ott vannak, de még nem foglalkoztunk velük. Vagy foglalkoztunk velük valamennyire, de mégsem találtunk meg mindig szivárgási pontot. Mutatjuk, mi a teendő, ha ilyen problémába ütköztünk.


Hogyan használjunk gyertyát a légszivárgások felkutatására otthonában

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megtaláljuk a rejtélyes légszivárgást otthon, az, hogy gyertyát használunk.

huzatos a lakás, gyertya

Nem mindegy, milyen az a gyertya

Egyértelműnek tűnik, de a macskaszárító mikrók korában azért leírjuk, hogy a hosszabb, vékonyabb gyertyák – mint amilyeneket gyertyatartókba teszünk – jobban működnek, mint az üvegedényben lévő gyertyák. Ez azért van így, mert a lángnak a szabadban kell lennie, és hozzáférhetőnek kell lennie.

huzatos a lakás füst

Ha nem akarunk a padlónkon viaszcseppeket gyertya helyett akár füstölőt is használhatunk erre a feladatra. Ennek az a hátránya, hogy füstölő illatúvá teszi az otthonunkat (ami nem mindenkinek tetszik).

Kapcsoljunk ki minden légmozgást

Ez a „légszivárgás-elhárító” módszer sokkal hatékonyabb, ha nincs semmiféle légmozgás, ami ventilátorokból, vagy kényszermeghajtású fűtési rendszerekből jön. Bármilyen ventilátor vagy elszívó kikapcsolása elég egyszerű, de ha nem akarjuk kikapcsolni a teljes fűtésrendszert, legalább várjunk, amíg az nem mozgatja a levegőt, tehát ha hőcserélős rendszerünk van, akkor az éppen nem fúj levegőt, vagy ha radiátorunk van, akkor azok épp nem forrók.

Járjuk körbe otthonunkat

Most gyújtsuk meg a gyertyát, és lássunk munkához. Kezdjük azzal a fallal, padlóval vagy általános területtel, ahol a légszivárgást éreztük, lassan – és rendkívül óvatosan – mozgassuk a gyertyát a szobában, és figyeljünk nagyon, amikor a légszivárgásra hajlamos területek, például ablakok, ajtók, lábazati szegélyek és kapcsolótáblák fölött vagy azok közelében haladunk el.

Ha a láng egy bizonyos területen pislákolni kezd – vagy teljesen kialszik -, valószínűleg megtaláltuk a szivárgást. De a biztonság kedvéért tartsuk a meggyújtott gyertyát teljesen mozdulatlanul ugyanannak a helynek a közelében, hogy megnézzük, pislákol-e a láng, vagy elalszik-e újra. (ha az első alkalommal ez azért történt, mert mozgattuk a gyertyát).

Hárítsuk el a szivárgást

Ehhez használhatunk valamilyen glettanyagot, gipszet, szilikont (ha egy repedés, vagy rés a falon a szivárgás okozója), vagy ha valamilyen nyílászáró-hiba merül fel, akkor erre kaphatunk különböző rugalmas, az ablak-ajtó éleire ragasztható szigetelőprofilokat. Esetleg, ha komolyabb a gond, akkor a régi ablakok közé is lehet méretre vágva habszivacshasábokat rendelni.

huzatos a lakás ablak
Ez nem olyan kellemes, ha közben húz ránk a hideg.

Ezek elsőre vicces ötletnek tűnhetnek, de egy korszerűtlen nyílászáróval felszerelt lakás esetén több fokkal megemelhetik a belső hőmérsékletet és így nagyon komoly összegeket spórolhatnak meg nekünk a téli fűtési időszakban.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?