A tudósok kiderítették, melyik kutyafajta él a leghosszabb ideig

A kutatók alapvetően azt próbálták kideríteni, átlagosan mennyi ideig élnek a kutyák. 

Sajnos a kutyák élettartama jelentősen rövidebb, mint az emberé, ám egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A Scientific Reports folyóirat 2022 áprilisában megjelent tanulmánya szerint a kutya élettartama erősen függhet a fajtájától – adta hírül a Live Science. A kutatók több mint 30 000, 2016 és 2020 között elhullott kutya életkorát elemezték, mely alapján 18 fajta várható élettartamát számolták ki.


Mint kiderült, a kutyák átlagos életkora 11,2 év. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kisebb testtömegű és méretű kutyák hosszabb ideig élnek, mint nagyobb fajtársaik, ami azért is érdekes, mert a természetben általában pont a kisebb fajok élnek kevesebb ideig (egy egér például csak egy-két évig, míg egy elefánt 60-70 évig él).

Dr. Dan O’Neill, a tanulmány vezető szerzője szerint az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a tenyésztés olyan nagy méretű fajtákat eredményezett, amelyek túl gyorsan nőnek elődeikhez képest, és ez olyan betegségeket idézhet elő náluk, mint az ízületi gyulladás vagy a rák. A tudós szerint az elmúlt körülbelül 150 évben a tenyésztők szélsőségektől vezérelve alakították át az ebek testét, és az extrémitásokra helyeződött a hangsúly az egészség helyett. Úgy véli, mostanra a kutyák nagy része elvesztette funkcióját”, így az egészségére való törekvés a tenyésztés során háttérbe szorult. „Bár sok fajta alapvetően megőrizte egészséges testalkatát – ilyen például a labrador retriever is -, sajnos több fajtánál is az extrém külső lett az elsődleges szempont, elég csak az angol bulldog esetére gondolni” – mondta O’Neill.

mennyi ideig élnek a kutyák
A labrador általában egy egészséges fajtának mondható. (Fotó: TechWorld Magazin)

A tanulmány azt is megállapította, hogy a keverék kutyák várható élettartama 11,8 év, azaz átlagosan 6 hónappal élnek tovább, mint fajtatiszta társaik. Ez az eredmény több korábbi kutatással is egybecseng, mi szerint a keverék kutyák gyakran egészségesebbek, mint a fajtatiszta ebek.

Összességében a tudósok arra jutottak, hogy a Jack Russell terrier várható élettartama a legmagasabb (12,7 év), míg a francia bulldogé a legalacsonyabb (4,5 év). Előbbi kutyafajtáról a szakértők már korábban megállapították, hogy génállománya hasonlóságokat mutat a keverékekével, és a tenyésztésük során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy elkerüljék a beltenyészetet és a különféle extrémitásokat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?