Rasszizmussal vádolják az Apple Watch okosórát

A technológia újabb rasszista hozzáállása miatt tört ki botrány: az Apple Watch karórát azzal vádolják, hogy diszkriminálja a sötétebb bőrű felhasználókat. 

A mesterséges intelligencia programot már több alkalommal is vádolták rasszizmussal, szexizmussal és homofóbiával, de hasonló problémák az Instagram esetében is előfordultak, mikor tévesen tiltott ki az algoritmus színes bőrű felhasználókat, sőt olyanra is volt példa, hogy önvezető rendszerek nem ismerték fel a színes bőrű felhasználókat. A napokban az Apple Watch ellen nyújtottak be csoportos keresetet, arra hivatkozva, hogy a véroxigénmérő műszere nem veszi figyelembe a bőrtónusbeli különbségeket, így pontatlan értékeket ad a sötétebb bőrű felhasználók számára – adta hírül az Apple Insider.


Alex Morales felperes azt állítja, hogy 2020 és 2021 között vásárolt egy Apple Watch-ot, és abban a hitben volt, hogy az eszköz bőrtónustól függetlenül pontos értéket ad a véroxigénszintre. A kereset szerint évek óta érkeztek bejelentések arról, hogy a véroxigénszintet mérő eszközök kevésbé pontosak a sötétebb bőrtípusú felhasználók esetében, ám mégsem tett senki semmit, hogy a felhasználók bőrtípustól független bánásmódban részesüljenek.

Morales december 24-én nyújtotta be a keresetet minden olyan New York-i fogyasztó nevében, aki Apple Watch-ot vásárolt. Emellett pert indított Alaszkában, Arkansasban, Idahoban, Iowában, Mississippiben, Észak-Karolinában, Észak-Dakotában, Utahban és Wyomingban állomokban a fogyasztók megtévesztésére hivatkozva.

Az almás cég egyelőre nem kommentálta az esetet, de 2022 októberében közleményt adtak ki, amely részleteket tartalmazott a bőrtónus és az oxigénmérű műszer kapcsolatáról. A cég közlése szerint „sok száz résztvevőn tesztelték az eszközt, biológiai nemek szerint egyenletesen elosztva, és a bőrtónusok széles skáláját lefedve”.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?