Kína úgy döntött, inkább kikukázza a 145 milliárd dolláros chipprogramját

Kína a hírek szerint lemondott arról a tervről, hogy hatalmas állami finanszírozási csomaggal erősítse meg a chipszektort. 

A Bloomberg értesülései szerint Kína azt tervezi, hogy a chipgyártó cégek támogatása helyett célzottabb módon, például a kutatás-fejlesztésbe vagy az anyag- és berendezésköltségek támogatásába fektetne be, ami jelentős stratégiai változást jelentene. A versenyképes chipipar kiépítésének évtizedes megközelítésétől való elfordulást a költségvetési megszorítások és a meglévő finanszírozási rendszerek teljesítményével kapcsolatos elégedetlenség vezérli. Tavaly év végén Peking egy 1 billió kínai jüan (145 milliárd USD) értékű programon dolgozott, amelynek célja az iparág támogatása és adókedvezmények révén, hogy ellensúlyozza az amerikai korlátozásokat. A három éve tartó járványügyi korlátozások azonban súlyosan megterhelik az államháztartást, mind a COVID-19 kezelésének közvetlen költségei, mind a gyengébb gazdaságból származó alacsonyabb adóbevételek tekintetében. Hozzá kell tenni, az illetékesek a finanszírozási programok hatékonyságával is elégedetlenek.


kína
Fotó: Chinatopix/ AP, File

A leglátványosabb kudarcot egy 20 milliárd dolláros kormányzati támogatással működő wuhani start-up jelentette, amely 2020-ban úgy omlott össze, hogy egyetlen chipet sem gyártott. Kína látszólagos visszavonulása mindenképpen győzelemnek tűnik az USA stratégiája számára, amely a kínai félvezetőipar kiéheztetésén alapul. Emellett azonban úgy tűnik, hogy Peking reálisabb szintre állítja át a megközelítését. A fejlett gyártásban, a legkritikusabb szegmensben a kínai gyárak még mindig két-három generációval vannak lemaradva a vezetőktől, de előrelépést értek el a régebbi generációk kapacitásának kiépítésében, amelyek a kereslet nagy részét teszik ki. A kínai hazai chipipar 2021-ben 18%-kal növelte eladásait, és az IC Insight elemzőcég előrejelzése szerint 2025-re a saját chipszükséglet 70%-át fedezi majd. De lehet, hogy a tisztviselők felfogták, a vödörnyi pénz önmagában nem fogja áthidalni a szakadékot az olyan vállalatokkal szemben, mint a TSMC és a Samsung. A legsürgetőbb szükségük a szakértelemre van, egy tanulmány szerint 2024-re egyharmados tehetséghiányt prognosztizálnak. Évekig tartó türelmes munkára lesz szükség ahhoz, hogy olyan léptékű és minőségű munkaerőt termeljenek ki, amely Kínát a világ chip-üzletágának élvonalába juttatja.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?

google pixel

Megjött a Google esze

Döbbenetes, de évek után rájöttek arra, hogy amit eddig csináltak, az hülyeség volt.