Létező helyről mintázhatták a bibiliai Édenkertet

Azt feltételezik a kutatók, hogy az Édenkert nem csupán egy biblia hely; valóban létezett a szimbolikus helyszín.  

Az Édenkert vagy másnéven Paradicsom az a helyszín a keresztény vallásban, ahol az első emberpár, Ádám és Éva lakott a bűnbeesés előtt. Nyilvánvaló, hogy az Édenkert elsősorban szimbolikus jelentéssel bír, ugyanakkor a tudósok szerint nem lehetetlen, hogy a mitológiai kert alapját egy valóban létező helyszín adta – írja az IFL Science.


A Biblia szerint az Édenkertet négy folyó táplálta, név szerint: a Pishon, a Gihon, a Tigris és az Eufrátesz. Utóbbi kettőt ma is ismerjük; évezredekkel ezelőtt a két folyó termékeny partjainál jöttek létre a legkorábbi letelepedett civilizációk. Nem világos azonban, hogy a Pishon és a Gihon elnevezések mire utalnak. Az évszázadok során egyes teológusok azt feltételezték, hogy az indiai Gangeszt és az egyiptomi Nílust jelölik.

Mindazonáltal a Tigris és az Eufrátesz említése alapján feltételezhető, hogy az Édenkert egy iraki vagy iráni területről merített ihletet, ahol ez a két folyó a Perzsa-öböl közelében találkozik. A szakértők szerint nem kizárható, hogy a Tigris és Eufrátesz folyók egyesüléséből keletkező Shatt-al-Arab deltatorkolata környékén lehetett a földi Paradicsom.

Érdemes megjegyezni, hogy az emberi faj bölcsője Afrika, így ha azt akarjuk hinni, hogy az Édenkert az emberek eredetét szimbolizálja, akkor sokkal inkább valószínű, hogy valahol a fekete kontinensen kell keresni az Édenkertet is.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?