Így telt a Nap 133 napja

A NASA fogta magát, és összegyúrta egy szinte 60 perces videóba, hogy miként töltötte a Nap tavaly 133 egybefüggő napját.

A Nap már csak azért is misztikus égitest, mert ha csak úgy ránézünk, nem igazán látjuk, tekintve, hogy baromi fényes. Tiszta szerencse, hogy az űrtudománynak vannak olyan masinái amelyek segítségével megnézhetjük, hogy ez a bolygónkat éltető égitest hogyan tölti a hétköznapjait (meg a hétvégéit is egyébként). A NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) nevű eszköze 133 napon keresztül készített 4K felbontású felvételeket az égitestről. Ezt többek között a Atmospheric Imagine Assembly (AIA) nevű műszerrel is tette, amely 12 másodpercenként készít felvételeket 10 különböző hullámhosszúságon. Magyarul Légköri Képalkotó Műszeregyüttesként lehet említeni.


A time-lapse videón a Nap lenyűgöző felszínét láthatjuk, ahol hatalmas plazmahurkok ívelnek fölé a mágneses mezővonalak mentén. A hurokszerű plazma időnként visszakapcsolódik a csillaghoz, máskor pedig kilökődik az űrbe, kissé zord „űridőjárást” okozva. Az SDO jelenleg geoszinkron pályán van, pályamagassága 35 888 kilométer. Felbocsátását 2010. február 9-re tervezték, de aztán végül két nappal csúszott odébb. Fontos információ, hogy első körben úgy voltak vele, hogy 5 évig fog az űrben dolgozni, de – mint a videóból is kiderül – mégsem tette le a szolgálatot, hanem azóta is serényen tevékenykedik. Gyorsan hozzá kell tennünk, hogy az egyórás videó a zenéje miatt relaxációs anyagnak is kiváló.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?