2023: beruházásból a megtérülésbe mehet át az 5G

Elemzők szerint 2023 lehet az év, amikor az 5G a beruházás fázisából a megtérülés keresésének időszakába megy át. 

Egyes pénzügyi elemzők és a szolgáltatók vezetői már arra utalnak, hogy a mobilipar 2023 évben nem fog annyi új ügyfelet vonzani, mint 2021 és 2022 folyamán. Ezzel párhuzamosan egyes szolgáltatók arra is készülnek, hogy a több évig tartó komoly hálózati kiadások után megtérülés után nézzenek. Ugyanakkor mindhárom nagy amerikai vezeték nélküli hálózatüzemeltető várhatóan ügyfélnövekedést könyvelhet el 2022 negyedik negyedévét tekintve. A T-Mobile a maga részéről azt mondta, a negyedik negyedévben 927 ezer új, szerződéses telefonos nettó ügyfélszámot szerzett. A legtöbb elemző arra számít, hogy ez a szám meghaladja a Verizon és az AT&T által az időszak alatt szerzett előfizetők számát. A szolgáltatók a tervek szerint még ebben a hónapban beszámolnak a teljes negyedik negyedéves eredményeikről. A nyereség ellenére az Evercore pénzügyi elemzői a befektetőknek szóló friss jegyzetükben azt írták, hogy az amerikai vezeték nélküli iparág túlméretezett növekedésének jelentősen lassulnia kellene 2023 folyamán.


2023
Kép: Capacity Media

Az elemzők és a vezetők a közelmúltbeli előfizetőszám-növekedést több különféle tényezőnek tulajdonították. Többek között annak, hogy a kisgyermekek megkapták első telefonjukat, és az üzleti ügyfelek több szolgáltatási vonalat vásároltak. Bár sokan arra számítottak, hogy az ügyfélszám növekedése 2022 folyamán jelentősen lelassul, ez nem következett be. Az amerikai szolgáltatók nagy összegeket költöttek a keskenysávú 5G-s frekvenciatartományuk kiépítésére, de az elkövetkező hónapokban ennek is lassulnia kell. „A jövőben kevésbé leszünk tőkeigényesek” – mondta a Verizon hálózati vezetője, Kyle Malady egy nemrégiben tartott befektetői rendezvényen. Konkrétan úgy fogalmazott, hogy a Verizon 2024-es capexe a 2022-es 22 milliárd dollárról 17 milliárd dollár körüli összegre csökken. Malady a lassulást annak tulajdonította, hogy a Verizon nagyrészt befejezte a nagy One Fiber kiépítési programját, valamint a gyors 5G-hez szükséges nagy C-sávú spektrum kiépítését. A T-Mobile és az AT&T többnyire ugyanebben a helyzetben van, bár az AT&T üvegszálas kiépítési erőfeszítései várhatóan 2025-ig elhúzódnak. Összességében tehát az 5G kiépítésre vonatkozó költségek csökkenése azt eredményezheti, hogy az eddigi beruházásorientált szemlélet átmehet abba, hogy a szolgáltatók valóban keressenek az ötödik generációs technológián.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?