Összeomlott a PC piac

A járványhelyzet enyhülése a PC eladásokon is meglátszik, mivel jóval kevesebbet adtak el, mint egy évvel korábban. 

A PC eladások 2022 negyedik negyedévében elmaradtak az elemzői várakozásoktól. A gyártók 67,2 millió számítógépet szállítottak ki, ami 28,1%-os visszaesés a tavalyi év azonos negyedévéhez képest – derül ki az IDC kedden közzétett előzetes eredményeiből. A negyedik negyedévi csökkenés a harmadik negyedévi 15%-os visszaesést követte. Az egész évet tekintve a szállítások 15,6%-kal csökkentek. Az IDC szerint egyértelmű, hogy a PC-piac járványszerű vásárlási boomja véget ért, de megjegyezte, hogy a közelmúltbeli visszaesés ellenére az eladások az év egészében a járvány előtti szintek felett vannak. „A csökkenés egymást követő negyedévei egyértelműen borús képet festenek a PC-piacról, de ez valójában csak a megítélésről szól” – mondta Ryan Reith, az IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers csoportjának alelnöke egy nyilatkozatban.


„2021 a PC-szállítások tekintetében történelmi szintek közelében volt, így minden összehasonlítást torzít”. A piackutató cég azonban optimizmusának adott hangot a szegmens közeljövőjével kapcsolatban, mondván, hogy a piac 2024-ben potenciálisan fellendülhet. A Lenovo megőrizte elsőségét a negyedévben, és 15,5 millió darabot szállított, ami 23%-os piaci részesedést jelent. Ennek ellenére a szállítások több mint 28%-kal maradtak el az előző év azonos időszakához képest. A második helyen álló HP-nél valamivel nagyobb, 29%-os volt a csökkenés, míg a harmadik Dell 37%-kal esett vissza. Az Apple volt az egyetlen számítógépgyártó, amely úgy tűnt, hogy a negyedévből nagyjából sértetlenül került ki. A Mac-gyártó 7,5 millió darabos kiszállítással szerezte meg a 4. helyet, ami 2,1%-os csökkenést jelent a 2021-es év azonos negyedévéhez képest.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?