Az ENSZ szerint 2066-ra meggyógyul az ózonréteg

A tudósok szerint 2066-ra teljesen meggyógyulhat az ózonréteg, ha az 1989-es montréali jegyzőkönyvhöz hasonló intézkedések továbbra is érvényben maradnak.

A Föld jövőjét illetően szinte sohasem kapunk jó híreket, ám az Egyesült Nemzetek Szervezete nemrégiben arról számolt be, hogy az ózonréteg állapota javul. A szervezet jelentése szerint a világ nagy részén 2040-re, az Északi-sarkvidéken 2045-re, az Antarktiszon pedig kicsivel később, 2066-ra visszaáll az ózonréteg állapota az 1980-as évek szintjére. Az ózonréteg a sztratoszféra ózon tartalmú része, amely képes bizonyos frekvenciájú ultraibolya-sugárzást elnyelni, így kiemelt szerepe van a Föld és a rajta élő élőlények életében.


Paul Newman, a jelentés társelnöke elmondta: „A felső sztratoszférában és az ózonlyukban azt látjuk, hogy a dolgok javuló tendenciát mutatnak.” Meg Seki, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ózontitkárságának ügyvezető titkára egyenesen fantasztikusnak nevezte az új híreket.

Környezetvédők világszerte pénzt, energiát nem kímélve fáradoztak azon, hogy meggyógyítsák az ózonréteget. Joe Farman brit Antarktisz-kutató 1985 májusában jelentette be a Nature tudományos folyóiratban az ózonlyuk felfedezését Brian Gardinerrel és Jon Shanklinnel írt közös tanulmányukban. Felfedezésük vezetett el a montréali jegyzőkönyvhöz, amely az ózont károsító halogénezett szénhidrogén-származékok kibocsátásának korlátozását fogalmazta meg.

A montréali jegyzőkönyv azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert ez volt az első alkalom, hogy sikeresen fel tudtak lépni egy globális méretet öltő környezetkárosító problémával szemben.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?