Lehet, hogy megkerült Poszeidón rég elveszett temploma

A tudósok ráleltek egy eltemetett szentélyre, ami megfelel annak, amiről a görög mitológia Poszeidón kapcsán mesél. 

A kétezer évvel ezelőtt élt görög történész és földrajztudós, Sztrabón írta, hogy a területen, ahol a kutatók a templomot megtalálták, volt egy nevezetes Poszeidón szentély. A németországi Mainz Egyetem szerdai közleménye pedig arról szól, hogy egy kutatócsoport „egy korai, templomszerű építmény maradványait tárta fel, amely a görög isten szentélyének területén helyezkedett el, és nagy valószínűséggel magának az istenségnek volt szentelve”. Az építmény egy olyan tengerparti területen található, amely egykor egy ősi településnek adott otthont. A tudósok tanulmányozták a tengerszint és a part menti változások történetét, és egy nagy időintervallumot, valamint több szökőárt felölelő történetet tártak fel.


Kép: Cnet

Az építmény nyomaira először 2021 végén bukkantak rá, és az ásatási munkálatok során került elő az elrejtett templom. „A feltárt szent hely elhelyezkedése megegyezik a Sztrabón írásaiban szereplő adatokkal” – mondta Birgitta Eder, az Osztrák Régészeti Intézet munkatársa. Nem véletlen egyébként, hogy egy ennyire haragos vízpartot választottak az ókoriak, hiszen Poszeidónt a földrengésekért és a szökőárakért tartották felelősnek. Annak megerősítése, hogy a szentély valóban az ő elveszett temploma lenne, időbe telhet. A kutatók többéves vizsgálatokba kezdtek a mintegy 9,4 méter széles építményt illetően. Legalább egy érdekes tárgyat már találtak: egy márvány perirrhanterion egy részét, ami arra szolgált, hogy benne az áldozatbemutatás előtt a résztvevők megtisztuljanak.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?