Titokban publikált a mesterséges intelligencia a világ egyik legismertebb híroldalára

A CNET nevű portál olyan cikkeket tett közzé a weboldalán, melyeket újságírók helyett a mesterséges intelligencia írt. 

A tartalom-cunamival lépést tartani próbáló újságíró nincs könnyű helyzetben: nem elég, hogy a hírportálok egymás sarkát taposva versengenek, a klasszikus sajtónak immár a streamingszolgáltatókkal és a közösségi oldalakkal is meg kell harcolniuk az emberek figyelméért. Nem csoda hát, ha egyesek úgy gondolják, a technológia segítségével bizonyos munkák alól tehermentesíteni kellene az „emberszabású” újságírókat, hogy azok az igazán fontos, emberi közbenjárást igénylő feladatokkal foglalkozhassanak.


Nagy botrányt kavart a napokban, hogy a népszerű technológiai hírügynökség, a CNET több hónapon át a mesterséges intelligencia által írt cikkeket tett közé a weboldalán, anélkül, hogy egyértelműen világossá tette volna az olvasók számára, hogy ki, pontosabban mi van a szóban forgó írások mögött – számolt be a Gizmodo. Többen ellenérzésüket fejezték ki az eset kapcsán, köztük – érthető módon – a médiaiparban dolgozók sem örültek a hírnek.

„Ez még csak a kezdet; a mesterséges intelligencia használata hamarosan rosszabb minőségű újságírói munkát és kevesebb munkahelyet eredményez” – írta a Twitteren a Washington Post riportere, Nathan Grayson.

A CNET egykori munkatársaként ez hihetetlenül kiábrándító és elkeserítő, de nem meglepő” – tweetelte Kyle Hyatt, aki most a Jalopniknak ír. – Mi más választása van, ha minden tehetséges és hűséges íróját elbocsátja?”

A legtöbben azt nehezményezik az ügyben, hogy a CNET nem jelezte egyértelműen az MI által készített cikkeket, miközben más oldalak – mint az Associated Press vagy az LA Times  – ilyen esetekben kifejezetten botként jelölik meg a szerzőt.

Akadnak persze olyanok is, akik a mesterséges intelligencia védelmére keltek, mondván: az ilyen és ehhez hasonló megoldások megóvják a túlterhelt újságírókat attól, hogy alantas, ugyanakkor időigényes írásokra fecséreljék a drága időt.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?