Ukrajna esetéből kiderült, nagyon fontosak a műholdak

Miután elkezdődött az orosz invázió, Ukrajna nagyon sokat köszönhetett a műholdaknak, amelyek biztosították a kapcsolatot a különböző területek között. 

Az ITU jelentése szerint Ukrajna infrastruktúrájának újjáépítése körülbelül 1,8 milliárd dollárba fog kerülni, ami több mint négyszerese a 2020-as 391 millió dolláros teljes beruházásnak. A tanulmány – amelyet az ENSZ-ügynökség a karácsony előtti utolsó munkanapon hozott nyilvánosságra – számításai szerint a háború 1,7 milliárd dollárba került az országnak az infrastruktúrában keletkezett károk és az elmaradt bevételek miatt. A Vodafone, a három nemzeti mobilszolgáltató egyike, az első hónapokban 400 000 ügyfelet veszített. Hozzá kell tenni, az ITU anyaga augusztusban készült el, ami azt jelenti, hogy az adatok már nem feltétlen naprakészek.


Ugyanakkor az ukrajnai háború eddigi legnagyobb tanulsága nem a hálózati berendezések indokolatlan megsemmisítése, hanem – a Starlinknek köszönhetően – a világ első, mindenhol összekapcsolt katonai erejének kialakulása. A LEOsat (alacsony pályán keringő műholdak) ereje kiterjesztette ezt a frontvonalra, ami nyilvánvaló előnyökkel jár a rugalmasság és az információáramlás terén. Amikor például az ukrán katonák orosz tankot észlelnek, egy alkalmazás segítségével megadhatják a koordinátákat, és közvetlenül tájékoztathatják a parancsnokaikat. Az olyan katonai hatalmak, mint Oroszország és az USA, már régóta képesek műholdakat használni, de nem olyan mértékben, mint a Starlink, amely 3200 műholdat telepített, és további tízezret tervez. A parabolaantennák szintén mindenütt jelen vannak: Ukrajna most rendelt újabb tízezret. Nem csoda, hogy a világ másik felén, a jól ismert biztonsági problémákkal küzdő Tajvan most saját LEOsat-flottát tervez.

A TASA néven ismert tajvani űrügynökség tárgyalásokat folytat hazai és nemzetközi befektetőkkel, köztük vezető kockázati tőkebefektetőkkel, hogy forrást szerezzen a projekthez. Herming Chiueh digitális ügyekért felelős miniszterhelyettes szerint ez kiemelt fontosságú Tajvan számára, mivel jelenleg a tenger alatti kábelekre támaszkodik, amelyek földrengés vagy katonai konfliktus esetén sérülékenyek. Elmondta, hogy az ország a kereskedelmi műholdas szolgáltatások, valamint a saját hálózatának előnyeit tervezi kihasználni, de hangsúlyozza, hogy „az alaptechnológia egy részét a saját kezünkben kell tartanunk”. Egy múlt heti Economist podcast beszélgetésen Chiueh arról is beszélt, hogy Tajvan aggodalmát a Kínában üzleti érdekeltséggel rendelkező kereskedelmi vállalatok és a kínai hatóságok által gyakorolt nyomás okozza. És ez nem elméleti probléma.

A Tesla erősen függ Kínától, amely 2021-ben a globális eladások mintegy negyedét adta. A kritikusok megjegyzik, hogy Musk, az önjelölt szólásszabadság bajnoka, aki szívesen gúnyolódik az amerikai vezetőkön, behízeleg a kínai tisztviselőknek. Amivel kivívta a tajvani tisztviselők haragját, miután bemutatta saját javaslatát arra vonatkozóan, hogy Kína hogyan tudná bekebelezni a szigetet. Tehát az állami tulajdonú LEOsat-hálózat biztonsági érveinek van értelme. A Starlink sikere és a LEOsat körül kialakult lárma miatt a távközlési vállalatoknak érdemes lehet a 6G felé vezető úton a műholdak témájába is belevetniük magukat. A mindenütt rendelkezésre álló lefedettség erős piaci előny lenne.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?