A britek szerint a jövőt csak úgy lehet garantálni, ha felelősségre vonhatóvá válik az a vezető, akinek a cége nem tesz eleget a gyerekek online védelme érdekében. 

Az elmúlt években komoly kezdeményezés indult az életkornak megfelelő digitális szolgáltatásokra vonatkozóan, valamint hogy minden gyermek számára biztosítsák a védelmet, jogainak tiszteletben tartását az online térben is. Mindez főképp azután lett téma, hogy az egykori Facebook alkalmazott Frances Haugen belső céges dokumentumokat szivárogtatott ki (amely a The Wall Street Journal The Facebook Files című riportsorozatában jelent meg), melyből kiderült, hogy a cég saját kutatásokkal bizonyította, hogy az Instagram rombolja a fiatalok mentális egészségét, mégsem tesznek semmit.

Az Egyesült Királyság döntéshozói most úgy határoztak, hogy bűncselekménnyé kívánják nyilvánítani, ha egy techvállalat nem igyekszik megvédeni a gyerekeket a káros és jogellenes online tartalmaktól – írja az Ars Technica. Az új törvényjavaslat értelmében komoly pénzbírsággal és akár két év börtönbüntetéssel is sújtható lenne az a cégvezető, melynek vállalata nem tesz eleget ezen kötelességének. Érdemes megjegyezni, hogy a vezető csak abban az esetben kérhető számon, ha nem tesz „arányos intézkedéseket” annak megakadályozására, hogy a vállalata a gyermekeket káros tartalmaknak teszi ki.

Az elmúlt években több tanulmány is foglakozott a közösségi média és a mentális egészség összefüggéseivel, különös tekintettel a gyerekekre gyakorolt hatásaival. A témában egyre több híresség szólal fel, nemrégiben Kate Winslet, Oscar-díjas angol színésznő beszélt arról, hogy már a szülőknek is egyre kevesebb eszközük van ahhoz, hogy segíthessenek gyermekeiknek eligazodni a közösségi médiában. Szerinte a kormánynak keményebben kellene ellenőriznie a közösségi média cégeket, és szorgalmazniuk kellene a gyermekek védelmére fókuszáló intézkedéseket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!