Íme egy elképesztően hasznos trükk a spamek és az adathalászok ellen

Tudtad, hogy a Gmail-fiókod korlátlan számú címet tartalmaz? Létezik egy elképesztően hasznos trükk a Gmail fiókodban, amivel pofonegyszerűen csinálhatsz magadnak könnyen megjegyezhető, új címeket, és ezzel a Netflix-től kezdve a spammelőkig mindenkit becsaphatsz.

Itt tulajdonképpen több módszer is létezik. Az első az, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen gmail-címedet végtelen számú címmé alakítsd, egy „plusz címzésnek” nevezett taktika segítségével (találó név). A plusz címzés előnyeinek kihasználásához egyszerűen beírsz egy pluszt (+) a @ előtti név után, majd beírod, amit akarsz.


Például, ha a Gmail-címed a ford@gmail.com lenne, beírhatnád a ford+fairlane@gmail.com vagy a ford+techworld@gmail.com címet. Az a szolgáltatás, amelynek ezt az e-mailt megadod, azt fogja hinni, hogy ez egy teljesen új cím, de az erre a címre érkező e-maileket továbbra is a bejövő postaládádba küldi. Ez bármilyen Gmail-cím esetén működik, még akkor is, ha a domain nem gmail.com.

hasznos trükk a spam ellen
2023-ban már jó lenne kéretlen levelek nélkül élni, nem?

Egyrészt ez egy nagyszerű trükk, hogy kiderítsük, honnan érkeznek a spam e-mailek. Egyszerűen annyi a dolgunk, hogy a megfelelő plusz címet alkalmazzuk, akármelyik szolgáltatásra is iratkozunk fel. Használhatnád például a ford+facebook@gmail.com címet, amikor a Facebookra regisztrálsz, vagy a ford+hbo@gmail.com címet, amikor HBO max-fiókot hozol létre. Ha pedig ezek után egy spam üzenetet landol a postaládádban, már tudnád is, hogy helyi szolgáltató az, amelyik kiszivárogtatja a címedet harmadik félnek, aki spameket küld neked.

hasznos trükk az adathalászat ellen
Ez a módszer az adathalászok ellen is jó, hiszen ha feltörnek egy szolgáltatót, nem jutnak azonnal hozzá a többi szolgáltatónál őrzött adataidhoz.

Másrészt viszont ez a tökéletes ideiglenes e-mail gyár az ingyenes próbákhoz. Felejtsd el, hogy új Gmail-fiókot kell nyitnod minden alkalommal, amikor ingyen akarsz megnézni egy műsort. Csak adj hozzá egy új plusz címet a jelenlegi fiókodhoz, és indíts egy újabb próbaverziót. A ford+kosziaprobaverziot@gmail.com és a ford+egyhonapingyen@gmail.com használata tökéletesen működik. Persze, ha a szolgáltatás minden egyes új próbaidőszakhoz egyedi hitelkártyát igényel, az újabb kihívást jelent, de erre is vannak megoldások (erről egy következő cikkben).

Nem csak a pluszok esetében van ez így. A pontokat is figyelmen kívül hagyja a rendszer, így a ford@gmail.com, fo.rd@gmail.com és a f.o.r.d@gmail.com címek is mind ugyanarra fiókra érkeznek.

Ha azonban valamilyen oknál fogva a szolgáltatás, amelyre feliratkozol, nem fogadja el a plusz címedet, van egy másik Gmail-trükk, amit kipróbálhatsz. Ezúttal csak annyit kell tenned, hogy a cím „gmail” részét „googlemail”-re változtatod (pl. a ford@gmail.com helyett ford@googlemail.com). A plusz címzéshez hasonlóan a gmail helyett a googlemail használata is becsapja a szolgáltatásokat, akik azt hiszik majd, egy teljesen új címet használsz, de minden bejövő googlemail-es e-mail a szokásos gmail-es postaládádban fog landolni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?