Vécépapírt és gumicsizmát is gyártott a Nokia

Ki gondolta volna, hogy a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Nokia egykoron WC-papír gyártásával kezdte az ipart. 

A finn vállalat története 1865-ben vette kezdetét, amikor is egy bizonyos Fredrik Idestam cellulózfeldolgozó üzemet nyitott Tampere városa mellett, és papírgyártásba kezdett. Többek között WC-papírt is készített a mára világhírűvé vált cég, amely 1871-ben vette fel a Nokia nevet, miután Idestam egy második malmot is épített nem messze Tamperétől, Nokia város közelében.


A vállalat az 1890-es évek végén megállapodott a Finn Kaucsuk Művekkel, innentől kezdve a gumicsizma is bekerült a Nokia termékei közé. Az 1900-as évek elején a telefonokat, telegráfokat és elektromos kábeleket készítő Finn Kábel Művek is bejött a képbe, amely a későbbi Nokia elektronikai üzletágát alapozta meg. Az immár egy kézen lévő három cég 1967-ben Nokia Corporation néven olvadt össze. Ezt követően a vállalat igen széles termékpalettából dolgozott, termelt többek között papírtermékeket, lábbeliket, televíziókészüléket, személyi számítógépet, de gázmaszkokat is gyártottak a finn hadsereg számára.

A Nokia életében az 1990-es évek jelentették a fordulópontot, amikor is a cég úgy határozott, hogy a telekommunikációra helyezik a hangsúlyt. Ezt követően szép fokozatosan leépítették az összes, nem telekommunikációra épülő üzletágukat, és ezzel lényegében megszületett az a vállalat, amit ma az emberek Nokia néven ismernek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?