Digitálisan lett kicsomagolva a 2300 éves aranyfiú

Az aranyfiú néven emlegetett múmia bő 100 éve lakik már az Egyiptomi Múzeumban, és most digitálisan kukkantottak bele. 

A kairói Egyiptomi Múzeumban több mint egy évszázadon át háborítatlanul „alvó” aranyfiú tinédzser mumifikálódott maradványait most digitálisan csomagolták ki, felfedve, hogy amulettek és növények sokasága díszíti a testét. A Frontiers in Medicine című folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók azt írják, a meg nem nevezett, mindössze 14 vagy 15 évesen elhunyt gyerek fehér szandálban lépett át a túlvilágra. A koporsó belsejébe való betekintéshez számítógépes tomográfiás vizsgálatot használtak, amely lehetővé teszi a csontok, erek, lágyrészek és egyéb anyagok digitális rekonstrukcióját röntgensugarak segítségével. Sahar Saleem, az egyiptomi Kairói Egyetem radiológusa elmondta, hogy a múmia testét 49, gyönyörűen stilizált amulett díszíti, három oszlopban.


Kép: Techeblog

Megjegyzi, hogy a díszei összhangban vannak az egyiptomi halottaskönyvben felvázolt rituálék némelyikével. Az amulettek között olyan tárgyak vannak, mint Hórusz szeme, egy szkarabeusz bogár a mellkasában és egy kétujjas amulett a pénisze mellett. A díszek közül sok aranyból készült. A test összes szervét eltávolították, kivéve a szívét, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a fogai makulátlanok voltak. A múmia szarkofágját 1916-ban fedezték fel Nag el Hassaya környékén, amely Edfu városának temetőjében. A fiú a ptolemaioszi korszakban élt, Kr. e. 330 és 30 körül, és valószínűleg magas státuszú volt. Halálának oka ismeretlen, de nincs jele annak, hogy idegenkezűség végzett volna vele. Saleem és kollégái már korábban, 2021-ben digitálisan kicsomagolták I. Amenhotep múmiáját, és nekik köszönhető, hogy III. Ramszesz torkán késszúrást fedeztek fel, valamint egy hiányzó lábujjat, ami arra utal, hogy egy csapat bérgyilkos ölte meg. Az egyiptomiak hittek abban, hogy az élet nem ér véget a halállal. A mumifikálás és a díszek, amulettek és növények elhelyezése arra szolgált, hogy a halott szellemének segítsenek eligazodni a túlvilágon.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?