A múmia szó sértő a több ezer éves halottakra nézve

Egyes brit múzeumok szerint a múmia szó használata sértő Egyiptom több ezer éves halottaira nézve. 

Lehetetlennek tűnhet megbántani egy 3000 éves holttest érzéseit, ám több muzeológus és ókortörténész is egyetért abban, hogy nem helyes múmiának nevezni egy egykor élő és lélegző embert. Ebből kifolyólag több brit múzeum is úgy döntött, nem használja tovább a múmia szót az ókori egyiptomiak maradványaira, mivel szerintük ez a kifejezés dehumanizálja azokat, akik évezredekkel ezelőtt meghaltak – számolt be a CNN.


A múzeumok szerint a múmia szó nem helytelen ugyan, de megfosztja az illetőt emberi mivoltától, ellenben a mumifikált személy kifejezéssel, amelyben benne foglaltatik, hogy egy hús-vér emberről van szó, nem egy tárgyról. Abban az esetben viszont, ha tudjuk, ki az évezredkkel elhunyt személy, az a legjobb, ha az illető nevét használjuk.

Tutanhamon  

A szóban forgó múzeumok úgy vélik, a múmia szó elhagyása azért is hasznos, mert segít különválasztani az egykor elhunyt személyek maradványait a horrorfilmekből ismert lényektől, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a mumifikált emberek dehumanizálódjanak az évtizedek alatt.

A múmia (mummy) szót legalább 1615 óta használják az angolban. Egyes vélemények szerint a gyarmati időkhöz van köze a kifejezésnek, ugyanis a perzsa/arab „mummiya” szóból származik, amely „bitumen”-t jelent, amit balzsamozószerként is használtak.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?