Az álhírgyártás is jól megy a ChatGPT-nek

Az OpenAI chatbotja, a ChatGPT annyi mindenben jó, hogy azt felsorolni is nehéz lenne; többek között az álhírgyártás is jól megy neki. 

Az elmúlt hetekben a csapból is az folyik, mi mindenre képes a mesterséges intelligencia által működtetett ChatGPT, amely teljes mondatokat, fogalmazásokat képes létrehozni. A program ráadásul nem csak általános kérdésekre tud kielégítő válasszal szolgálni, de kifejezetten specifikus, szakmai kérdésekben is kompetens módon tud reagálni – a tudományos lapok kiadói épp ezért meg is tiltották, hogy a chatbot segítségével publikáljanak a tudósok.


Ha ez nem volna már önmagában is épp elég rémisztő, a ChatGPT, ha arra kérik, borzasztóan meggyőzően tud hamis információkat is átadni. Jim Warren, a NewsGuard félretájékoztatási szakértője egyik cikkében arról írt, hogy a mesterséges intelligencia többek közt a COVID és az ukrajnai háború kapcsán is képes volt zavarbaejtően „jó” álhíreket gyártani. A NewsGuard saját jelentésében pedig arról számolt be, hogy az esetek 80 százalékában a chatbotnak olyan fake news híreket sikerült kreálnia, amelyről könnyen azt gondolhatnánk, hogy egy összeesküvés-elmélet hívő írta.

Öröm az ürömben, hogy a szoftver rendelkezik egyfajta visszaélési rendszerrel, meglehetősen nehezen lehet ugyanis rávenni arra, hogy álhíreket gyártson, és az OpenAI ígérete szerint a jövőben még inkább igyekeznek majd kellő védelemmel ellátni a rendszert. Mindazonáltal, ahogy Warren is írta: „a legtöbb esetben, amikor arra kértük a ChatGPT-t, hogy félretájékoztasson, megtette, olyan témákban is, mint az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumának ostroma vagy az ujgur kisebbség elnyomása Kínában.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?