Meggondolta magát Pakisztán, újra van Wikipédia

Pakisztán néhány napig korlátozta a Wikipédia szolgáltatásait, arra hivatkozva, hogy az ott található tartalmak megsértették a muszlimok érzéseit. 

Pakisztán, ahol a blaszfémia súlyos bűnnek számít, a helyi hatóságok kilátásba helyezték, hogy betiltják az országban a Wikipédiát. A muzulmán ország felszólította az oldal illetékeseit, hogy teljesen távolítsák el az oldalukról az általuk istenkáromlónak ítélt tartalmakat; amennyiben ez megtörténik, fontolóra veszik a webhely blokkolásának feloldását.


A Wikipédiát kezelő Wikipédia Alapítvány szerint a blokkkolással meggátolják a világ ötödik legnépesebb országát abban, hogy hozzáférjenek a világ legnagyobb online tudástárához, köztük a saját történelmükkel, kultúrájukkal kapcsolatos információkhoz.

Ahogy arról a TechCrunch is beszámolt, fordulat áll be az ügyben, miután Shehbaz Sharif miniszterelnök elrendelte a Wikipédia visszaállítását, mivel ahogy fogalmazott: „a teljes tilalom következményei meghaladják az előnyöket„. Mint kiderült, az ilyen és ehhez hasonló esetek intézésére egy külön bizottságot állítanak fel, amelynek elsődleges feladata az internetes tartalmak moderálása lesz.

pakisztán wikipédia
A pakisztáni Emberi Jogi Tanács plakátja az ítéletét meg sem ért, blaszfémiával vádolt gyárigazgató fényképével. (Fotó: AFP)

A Wikipédiához való hozzáférés korlátozása nem egyedülálló eset; a különböző internetes és közösségi oldalak gyakran állnak tilalom alatt Pakisztánban. Az iszlám vallás megsértése életfogytiglani börtönnel, sőt akár halálbüntetéssel is végződhet az erre vonatkozó szigorú törvények értelmében, de igen gyakori, hogy a blaszfémiával vádolt személyt még azelőtt meglincseli a tömeg, hogy a bírósági tárgyalása megkezdődhetne.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?