„Elsiettem”: megszólalt a génmódosított babák orvosa

A hírhedt genetikus, He Jiankui egy évvel a szabadulása után azt mondta, sajnálja, hogy elsiette a kísérletet.

A tudomány egyik legvitatott területe a génszerkesztés vagy genomszerkesztés, mivel egyelőre nem bizonyos, hogy hosszú távon milyen következményei lehetnek a DNS manipulációjának. Éppen ezért a beavatkozások nagy része embereken illegális, ám ez nem jelenti azt, hogy a tudósok ne próbálnák meg egyre kijjebb tolni a határokat.


Mind laikus, mind kutatói berkekben nagy felháborodást váltott ki, hogy egy kínai tudós, egy bizonyos He Jiankui emberi embriókon hajtott végre génszerkesztést abból a célból, hogy ellenálóvá tegye a születendő gyermekeket a HIV-fertőzéssel szemben. A tudós 2018-ban egy konferencia alkalmával ismertette az eredményeit, melyet később illegális eljárásnak minősítettek a hatóságok, ezért három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Most, alig egy évvel a szabadulása után, He Jiankui azt nyilatkozta a South China Morning Postnak, hogy sajnálja, hogy ennyire elsiette a dolgokat. Ami a kísérleten átesett gyerekeket illeti: „Normális, békés és zavartalan életet élnek” – mondta a genetikus a lapnak. „Ez az ő kívánságuk, és ezt tiszteletben kell tartanunk ” – mondta, hozzátéve, hogy a gyerekek és családjaik boldogsága az első.

Jiankui tanulmánya az erősen vitatott eljárásról nem jelent meg, ezért többen is kétségbe vonják, hogy a génszerkesztés valóban sikeres volt-e. Az orvos saját bevallása szerint továbbra is célkitűzésének tekinti, hogy az öröklődő betegségekre gyógyírt találjon.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?