Rekord nagyságú dinoszaurusz lábnyomot találtak

A Yorkshire-ben valaha talált legnagyobb dinoszaurusz lábnyom hossza 80 centiméter.

Réges-régen, a jura korszakban, körülbelül 166 millió évvel ezelőtt egy óriási húsevő dinoszaurusz sétált végig a mai Yorkshire területén, Angliában. Aztán gondolt egyet, valamiért leguggolt, felállt, és ment tovább, egy igazán epikus lábnyomot hagyva maga után. Egy kutatócsoport csütörtökön a Proceedings of the Yorkshire Geological Society című folyóiratban publikált erről.  A három lábujjat tartalmazó lenyomat hossza 80 centiméter, így ez a legnagyobb, amit valaha Yorkshire-ben találtak. A lábfej tulajdonosa egy húsevő theropoda lehetett, amelynek egyik jellegzetes példánya a T. rex.


„Nem hittem el, amit láttam, kétszer is meg kellett néznem”

– írta Marie Woods régész a Manchesteri Egyetem közleményében. „Láttam már néhány kisebb lenyomatot, amikor a barátaimmal kirándultam, de semmi ehhez foghatót”. Woods, aki véletlenül szúrta ki a kövületet, a tanulmány egyik társszerzője. A lábnyom ritka lelet Yorkshire-ben, mindössze hat hasonlót találtak a területen.

Kép: Egy illusztráció arról, hogy nagyjából hogyan nézhetett ki a dinoszaurusz akkor, amikor a lábnyomot hagyta – James McKay

A lenyomat elemzése arra utal, hogy a dinoszaurusz a megalosaurus egyik fajtája volt, egy nagy húsevő, amelyről ismert, hogy a jura idején Angliában garázdálkodott. Csípőmagassága elérhette a 3 métert is. Dean Lomax szerint – aki szintén a tanulmány társzerzője, és a Manchesteri Egyetem munkatársa – a lábnyom szögének, alakjának és a karmok lenyomatának elemzése azt mutatja, hogy a dinoszaurusz guggolhatott, mielőtt felállt volna. Egyetlen lenyomat alapján nehéz biztosan tudni, hogy mit is csinált a dinó. „Jó móka belegondolni, hogy ez a dinoszaurusz egy lusta vasárnap délután a jura korban egy sáros tengerparti síkságon sétálgathatott” – mondta Lomax.

A lábnyomot az erózió vagy az árapály okozta sérülés veszélye fenyegette, ezért a szakértők összegyűjtötték és a Scarborough Múzeumba és Galériába szállították, ahol a konzerválási munkálatok befejezése után várhatóan közszemlére kerül. Ez egy hatalmas lépés… egy dinoszaurusz számára.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?