A tudomány bebizonyította: a kutya szereti az embert

Ha a farokcsóválás és a nyalogatás nem győzne meg, a tudomány is bebizonyította: a kutya tényleg szereti az embert. 

A kutya évezredek óta az ember hűséges társa: odaadó, lojális, ragaszkodó, nem csoda, hogy sokan az ember legjobb barátjaként tekintenek rá. De vajon valódi érzelmek vezérlik az ebeket vagy csupán a kosztot várják az embertől? A kutyatulajdonosok a gyakorlatból tudják, amit az elmúlt évek folyamán a tudósok is megerősítettek: a kutya tiszta szívből szereti az embert, talán még jobban is, mint az ételt.


Gregory Berns, a georgiai Emory Egyetem neurológusa még 2015-ben vizsgálta meg közelebbről a témát, amikor is kiképezte saját kutyáját, illetve más ebeket arra, hogy elviseljék az MRI képalkotó eljárás során fellépő zajt, hogy elemezhesse az állatok agyi tevékenységeit. A kutyáknak különféle idegen, illetve ismert állatoktól és emberektől származó illatokat mutattak, melyek alkalmával azt találták, hogy az ismerős emberillatok során a kutya agyának azon része is aktiválódott, amely az érzelmek, a motiváció vagy a romantikus érzések esetén is szokott.

kutya szereti az embert
Fotó: Getty Images

Nem ez ugyanakkor az egyetlen bizonyíték, amely a kutyák valódi érzelmeit bizonyítja. Egy 2022-es tanulmányban többek közt azt vizsgálták, hogy az ebek előnyben részesítik-e a gazdájukat az élelemmel szemben, ha négy órán keresztül távol voltak a gazditól, valamint élelmet sem kaptak. A kísérlet meglehetősen egyszerű módon zajlott: a gazda az ételes tányértól nem messze helyezkedett el, majd a kutyának el kellett döntenie, hogy a tányérjához vagy a gazdához megy-e oda hamarabb. Tíz kutyából nyolc a gazdát választotta.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?