Adatközpontokkal az energiaválság ellen?

Az adatközpontok a globális energiafelhasználás mindössze 1 százalékáért felelnek, miközben az egész gazdaság és társadalom jóléte szempontjából kritikus szolgáltatásokat működtetnek.

A Microsoft már hosszú ideje jelentős erőforrásokat fordít arra, hogy hatékonyabbá tegye adatközpontjai energiafelhasználását, amivel – a világ egyik legnagyobb felhőszolgáltatójaként – a globális energiafelhasználás csökkentéséhez is nagyban hozzájárul. A Microsoft adatközpontjai 22-93%-kal használják fel hatékonyabban az energiát, mint a telephelyi szerverparkok.


A gyorsuló digitalizáció miatt 2010 és 2018 között világszerte 550%-kal emelkedett a jelentős energiaigényű számítási kapacitások igénybevétele, ám mindeközben az adatközpontok energiafelhasználása csak 6%-kal nőtt, és a globális energiafelhasználásnak is csak mintegy 1%-áért felelnek. Ez arra világít rá, hogy adatközpontok nélkül ma már fenntarthatatlan lenne egy modern, digitalizált társadalom energiaellátása.

huawei felhőszolgáltatók
Fotó: Data Center Knowledge

Az adatközpontok ugyanis a társadalom jóléte szempontjából létfontosságú funkciók működtetésért felelnek: pénzintézetek és kórházak, közigazgatási, közegészségügyi, mentő- és nemzetbiztonsági szolgálatok, az emberek közötti kommunikáció, sok-sok munkahely működése függ tőlük – a felhőt működtető fizikai infrastruktúrától. Az Európai Unióban, a Microsoft adatközpontjaiban futó műveletek több mint 90%-a kereskedelmi és állami szolgáltatásokhoz kötődik. A Microsoft energiahatékonyságot javító intézkedései tehát alapvetően befolyásolják, hogy az EU képes lesz-e nagyobb zavarok nélkül átvészelni a jelenlegi energiaválságot, és teljesíteni hosszútávú energia- és klímapolitikai célkitűzéseit. Csak azok az országok tudják csökkenteni a károsanyagkibocsátásukat, ahol a gazdaság szereplői nagy arányban alkalmazzák a felhőtechnológiát.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?