Így vigyázz a mosógépedre! Elmondja a szakértő!

Egy mosógép nagyon megkönnyítheti az életünket és ha vigyázunk rá, sok-sok évig varázsolhatja tisztává ruháinkat. De hogyan kell megfelelően vigyázni rá? Erről kérdeztük a Samsung szakértőjét.

TW: Kell-e rendszeresen tisztítani a mosógépeket? Koszos lesz, miközben a ruhákat tisztítja?


Természetesen, hiszen a mosószer, az öblítő és ruhákból származó szennyeződések, anyagszálak, szőrök, hajszálak és ennek maradványként esetlegesen fennmaradó nedvesség is befolyásolja a mosógép belsejének, szűrőjének tisztaságát. Jellemző jel a mosógépből áradó szag lehet, amely az elszaporodó gombák és baktériumok jelenlétére utalhat.

AI mosógép
Ennél azért kicsit bonyolultabb a dolog…

TW: Milyen típusú szennyeződések keletkezhetnek a mosógépekben? Milyen problémákat okozhatnak ezek?

A legjellemzőbbek a szappanosodás, mely inkább a műanyag és gumi alkatrészek környékén jelenhet meg. A ruhaszálak, szöszök, melyek az szövetanyagok természetes kopásából keletkezhetnek, lerakódása az ajtó belső felületére, illetve az ajtó gumitömítésében. Illetve a nagyobb tárgyak elakadása a szűrőben, mely később hajszálak, kisállatszőr, hosszabb anyagszálak felhalmozódását eredményezheti.

TW: Melyek a leggyakoribb és legkárosabb szennyeződések?

A fent említettek közül mindegyik könnyedén előfordulhat, hiszen pontosan senki sem tudja kimérni a pontos mosószer és öblítő mennyiséget a ruhák szennyezettségének és a víz keménységének megfelelően, ettől alakul ki a szappanosodás.

Teljesen természetes a ruha hordása közben a szálak közé akadó szőr és hajszálak jelenléte.

A legkárosabb talán mégis a szűrőben esetlegesen felgyülemlő góc kialakulása, hiszen, így a víz eltávolításáért felelős szivattyú teljesítménye romlik, adott esetben meghosszabbodik a ciklus, megnő a fogyasztás. Rosszabb esetben hibakód, amely az egész program újra indítását eredményezheti, vagy a legrosszabb szcenárió a szivattyú meghibásodása.

TW: Hogyan lehet ezektől megszabadulni?

A legjobb ebben az esetben is a megelőzés. Erre több opció is van. Az egyik, hogy olyan készüléket választunk, melynek automatikus mosószer és öblítő adagolás funkciója van. Ezek segítségével a készülék optimalizálni tudja az adagolást és nem kerül több tisztítószer a dobba, mint amennyi szükséges és az öblítési folyamat során könnyen eltávozik a rendszerből.

okos mosógép
Nem csak a mosógépet, a szárítógépet is kell tisztítani!

Egy másik megoldás, hogy rendszeresen ellenőrizzük a mosógép szűrőjét, amivel meggátolhatjuk a kellemetlen góc kialakulását, illetve, hogy alkalmanként az ajtó belsejét és az ajtó belső gumitömítését nedves ronggyal áttöröljük, hogy az ott megtapadt anyagmaradványokat eltávolítsuk és ne halmozódjanak fel.

Itt például a kombinált mosó-szárítógépek esetén ezt nagyobb rendszerességgel érdemes elvégezni.

Használhatunk kifejezetten olyan segédanyagokat, melyek kifejezetten a mosógépek belső tisztítására vannak kifejlesztve. Ezek is hatékonyan eltávolítják a szappanosodást és az esetleges rossz szagokat okozó baktériumokat, azonban az olyan fizikai gátakat, amik a szűrőkben alakulhatnak ki ezek sem tudják megszűntetni maguktól. Ehhez hasonlóan működnek a házi praktikák is ecet és szódabikarbóna keveréke, töltet nélküli mosással, de a házi praktikák hatékonyságát maximum empirikus úton érezhetjük, egzakt mérési eredmények nem bizonyítottak.

okos mosógép
Vannak gépek, amik maguktól figyelmeztetnek arra, hogy használjuk a beléjük épített tisztítási folyamatot.

Azonban, ha nem szeretnénk újabb vegyszereket önteni a készülékbe, akkor érdemes olyan készülékeket megnéznünk, melyeknek van integrált tisztítási programja, Ezek jellemzően egy, másfél órás programok, melyek magas hőmérsékletű vízzel átmossák a készülék teljes belső rendszerét, kezdve a mosószer adagolótól. Ennek előnye a teljes vegyszermentesség és a magas hőmérséklet, mely ugyanolyan hatékony szünteti meg a szappanosodást és az esetleges baktérium, gomba elszaporodást, mint a vegyszerek.

TW: Milyen gyakran kell a mosógépet tisztítani?

Egzakt időpont és ciklusszám nem határozható meg, hiszen nincs két egyforma felhasználó. Egy újonnan megvásárolt készülék esetén egyértelműen a megelőzés a legegyszerűbb módja, ezt terheléstől függően havonta, kéthavonta elvégezhetjük. Egy régi mosógép esetén, a lehető leghamarabb végezzük el a már fentebb említett lehetőségeinek megvizsgálását, majd rendszeresen tartsuk karban a készüléket.

Ennek meghatározásában egyébként az olyan készülékek, melyek integrált tisztítás funkcióval vannak ellátva, a használat gyakorisága és a programok típusa alapján automatikus figyelmeztet minket, hogy ideje elindítani a tisztítóprogramot.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?