5G-t vinne az űrbe a Deutsche Telekom

5G és űrtechnológia, IoT, biztonságos és környezettudatos megoldások – a Barcelonában jelenleg is zajló Mobil Világkongresszus eseményen kerültek bemutatásra a Deutsche Telekom újdonságai.

5G technológiával az űrben


Az eseményen a Telekom bemutatta, hogyan képes zökkenőmentes kommunikáció létesítésére a földi hálózat és a műholdas eszközök között, annak érdekében, hogy egy esetleges természeti katasztrófa okozta infrastruktúra meghibásodás esetén a felhasználók közötti kapcsolat – műholdakon keresztül – továbbra is fennakadás nélkül működjön. A kísérlet 5G hálózaton keresztül zajlott.

A műholdak és az antennák közötti kommunikáció a jövőben is kulcsszerepet fog játszani az IoT technológia szempontjából. Ennek érdekében a Deutsche Telekom világszerte több mint 600 partnerrel és kezdetben két műholdas szolgáltatóval dolgozik együtt. Az üzleti ügyfelek így az IoT HUB termékei segítségével egy kézből, bárhol, akár a nyílt tengeren, vagy a sivatag közepén is csatlakozhatnak IoT-eszközeikhez.

eSIM-mel egyszerűbb a készülékváltás

A hagyományos SIM kártyákat egyre inkább felváltják a kényelmesen használható e-SIM-ek. A Google, a Deutsche Telekom és a GSMA éppen ezért dolgozott ki egy közös megoldást, melynek köszönhetően az ügyfelek néhány kattintással, azonnal átvihetik előfizetésüket az új készülékükre. Mindössze annyi szükséges, hogy a régi és az új mobiltelefonok egymás közelében legyenek. Ez az innováció nemcsak egyszerűbbé, hanem biztonságosabbá is teszi a cserét, hiszen nincs szükség többé alkalmazás használatára, weboldal felkeresésére vagy az ügyfélszolgálat felhívására.

Fókuszban a fenntarthatóság

Amellett, hogy a Deutsche Telekom 2025-re klímasemlegessé kívánja tenni saját CO2-kibocsátását, a csoport célkitűzése 2040-re a klímasemlegesség megvalósítása a teljes értékláncban. Az MWC-n a vállalat olyan megoldásokat is bemutatott, melyek környezetbarát módon szolgálják a fenntarthatóságot. A Telekom célja, hogy technológiáit és berendezéseit 2030-ra teljes mértékben újrahasznosíthatóvá tegye. Ez minden termékcsaládra, illetve a beszállítókkal szemben támasztott követelményekre is vonatkozik. A Deutsche Telekom német és európai piacra szánt új termékeit már 2022 közepe óta fenntartható módon csomagolja, a környezetbarát csomagolás a hálózati berendezések, például az antennák vagy a routerek esetében is kötelező. A biológiailag nem lebomló, műanyag csomagolást a vállalat teljesen elhagyta.

Az Open RAN első kereskedelmi bevezetése

A Deutsche Telekom Barcelonában jelentette be az Open RAN kereskedelmi bevezetését partnereivel közösen. Németországban a Nokia-val és a Fujitsu-val, Európa többi részén pedig a Mavenir-rel partnerségben tervezik elindítani az első Open RAN kereskedelmi hálózatot, a telepítés a tervek szerint 2023-ban kezdődik. Az új típusú 5G hálózati architektúra az elkövetkező években nyílt rádiós hozzáférési hálózatokon alapuló alternatívát kínál az 5G hálózatok rádiós hozzáférési részének kiépítésére. Míg a tradicionális RAN hálózatok esetében döntően egy szállító integrált megoldását alkalmazzuk, ezzel szemben az Open RAN esetében a nyílt, szabványos interfészek lehetőséget teremtenek a több űrszállítós rádiós hozzáférési hálózati bevezetésére, amely felgyorsítja az ügyfélfókuszú innovációt.

26.02.2023 Barcelona Mobile World Congress 2023 MWC 2023 Messestand Deutsche Telekom AG;

IoT megoldással a biztonságos közlekedésért

Az MWC látogatói interaktív bemutató során tapasztalhatták meg, hogyan menthet életet az IoT a közúti közlekedés során. A Deutsche Telekom és partnere, a Spoke különböző kritikus közlekedési helyzeteken keresztül vezeti végig a látogatókat. A két cég olyan megoldást fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy a kerékpárok és az autók felismerjék egymást, ezáltal biztonságosabbá téve a közlekedést.

Igény szerinti számítási kapacitás

A Deutsche Telekom világszerte prémium minőségű internettel látja el a vállalati telephelyeket. A rendkívül rugalmas és skálázható hardvert (uCPE box Intel On Demanddal) és a garantált teljesítményjellemzőkkel rendelkező internetkapcsolatot ötvözi. Ez különösen biztonságos kapcsolatokat biztosít. A vállalatok rugalmas fizetési modell segítségével határozzák meg, hogy mennyi számítási kapacitásra van szükségük egy adott időpontban. Ez azt jelenti, hogy a teljesítményt mindig az aktuális üzleti feltételekhez tudják igazítani.

Router a legegyszerűbb működéshez és a legjobb kapcsolathoz

Az RDK-n alapuló új router-koncepcióval a Deutsche Telekom a jövőben tovább kívánja javítani az internetezés élményét. A saját fejlesztésű operációs rendszerrel egyszerűbb az eszköz használata, így a működtetése applikáción keresztül és szakmai ismeretek nélkül is lehetséges. A Wi-Fi az aktív Wi-Fi menedzsmentnek köszönhetően optimális kapcsolatot biztosít a háztartásban lévő összes eszköz számára. Az olyan „önmenedzselő mechanizmusok”, mint például a rádiócsatorna-váltás, az eszközök rádiósávok közötti rendezése vagy a szükséges újraindítások automatikusan futnak, így a routerek mindig a legjobb teljesítményt nyújtják.

A Microsoft Azure és a privát 5G a kis- és középvállalkozások számára

A Telekom erős portfólióval rendelkezik az úgynevezett campus hálózatok terén, melyek az ipari felhasználásban nyújtanak megoldást. A Microsoft Azure-ral közös fejlesztés új lehetőségeket nyitnak meg a privát 5G hálózatok terén.  A megoldás olyan privát hálózatot kínál, amely több telephelyre is kiterjeszthető, megbízható és biztonságos. Bevezetésre kerül az ún. Pay-as-you-go, a felhasználó igényeire szabott modell. Ezzel az új megoldással egy meglévő Azure környezetre is adoptálható ez az új privát 5G campus hálózat, akár többtelephelyes privát hálózatot kialakítva.

Hálózati minőség igény szerint a T-DevEdge segítségével

A T-DevEdge a Deutsche Telekom és a T-Mobile US által közösen, fejlesztők számára megalkotott platform, mely egyszerű hozzáférést biztosít az alkalmazásprogramozási interfészekhez (API).  Ezek a hálózati API-k új és innovatív alkalmazásokat tesznek lehetővé, úgy, mint a quality-on-demand, a helymeghatározás és az eszközállapot-információk. A Siemens Energy már teszteli a Quality-on-Demand hálózati API-t a távkarbantartás optimalizálása érdekében. A helyszínen tartózkodó technikusok VR szemüveget használnak, így távoli kapcsolat során a központban dolgozó szakértők kiválóan tudják támogatni a helyszíni technikusokat a problémamegoldásban.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?