A tudósok szerint a WC-papír mérgező

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a WC-papír tele van mérgező perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokkal (PFAS-ok), amelyek nem bomlanak le a környezetben, sem az emberi testben. 

Az elmúlt években egyre többet hallani a soha le nem bomló, „örök vegyi anyagokról”,  a PFAS-okról, melyeket több tucat iparágban és több ezer termékben, köztük cipőkben, kozmetikumokban és esőálló ruházatokban használnak. Az örök vegyi anyag elnevezést azért érdemelték ki ezek a mesterségesen előállított anyagok, mert nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, és mára szinte minden ember vérében kimutathatók.


Az Environmental Science & Technology folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint még a mindenki által használt WC-papírokban is találni PFAS-okat. A Floridai Egyetem kutatói megállapították, hogy az örök vegyi anyagoknak egy speciális típusa, a diszubsztituált polifluor-alkil-foszfátok (diPAP) nagy valószínűséggel fordulnak elő mind a szennyvízben, mind a WC-papírban. Kutatások szerint az Egyesült Államokban és Kanadában a szennyvíz diPAP-szennyezettségének négy százalékáért, Európában 35 százalékáért felelős a WC-papír.

wc papír mérgező
Fotó: Getty Images

Bár az eredmény kifejezetten aggasztó, a Centers for Disease Control and Prevention és más hatóságok szerint további kutatásokra van szükség a témában, hogy pontosan látni lehessen, valójában mennyire súlyos a PFAS-szennyeződés, és hogyan lehetne a legjobban kezelni a helyzetet.

A legújabb kutatások szerint az örök vegyi anyagok rákot, születési rendellenességet, májbetegséget, csökkent immunitást, pajzsmirigybetegséget és egy sor más súlyos egészségügyi problémát idézhetnek elő.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?