Lassan ugyan, de Németország is halad a Huawei kitiltása felé

Jelenleg még csak arról van szó, hogy Németország az 5G bizonyos komponenseiben blokkolná a Huawei és a ZTE jelenlétét. 

Németország kormánya azt tervezi, hogy megtiltja a távközlési szolgáltatóknak, hogy a Huawei és a ZTE kínai vállalatok bizonyos komponenseit használják 5G-hálózataikban, értesült a Zeit Online című német lap hétfőn. A tilalom kiterjedhet a hálózatokba már beépített alkatrészekre is, és a szolgáltatókat kötelezheti azok eltávolítására és cseréjére. A Huawei és a ZTE német kritikusai ugyanazokat az aggályokat fogalmazzák meg, mint amit még anno a Trump adminisztráció. Jelesül, hogy amennyiben beengedik az ötödik generációs technológiába a kínai termékeket, akkor kiszolgáltatottá válnak, mivel azokat az ázsiai ország akár kémkedésre is használhatja. Természetesen Kína visszautasítja az efféle vádakat, mondván, hogy mindez csak a számára rivális cégek támogatására irányuló protekcionista szándékra utal.


Huawei 5.5G
Fotó: Shutterstock

A Huawei szóvivője elmondta, nem kommentálja az egyes alkatrészek használatának esetleges betiltásáról szóló spekulációkat, és megjegyezte, a vállalat „nagyon jó biztonsági eredményeket” ért el az alatt a 20 év alatt, amíg technológiáját Németországba és a világ többi részére szállította. A ZTE nem válaszolt azonnal a megkeresésre. A német törvényhozás 2021-ben olyan informatikai biztonsági törvényt fogadott el, amely komoly akadályokat állít a következő generációs hálózatokhoz szükséges távközlési berendezések gyártóinak, de nem tiltja be a Huaweit és a ZTE-t, ahogyan azt néhány más ország tette. Sőt, egy új jelentés szerint az ország az 5G-s rádió-hozzáférési hálózati berendezések (RAN) terén valójában még inkább függ a Huaweitől, mint a 4G-s hálózatban, annak ellenére, hogy a szolgáltatók a törzshálózatokban kerülték a cég technológiájának használatát. A Zeit Online szerint a kormány kiberbiztonsági ügynöksége és a belügyminisztérium hónapok óta vizsgálja, hogy a növekvő 5G hálózatokban vannak-e olyan összetevők, amelyek veszélyeztethetik a német biztonságot. Azt is el kell mondani, hogy az ország embargós lépései messze nem olyan határozottak, mint ahogyan az a tengerentúlon, vagy az Egyesült Királyságban tapasztalható.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?