A Meta úgy döntött, kicsinálja a Twittert

Ha a Twitternek nem lenne elég Elon Musk pusztító tevékenysége, most még a Facebook anyacége, a Meta is eltaposná. 

Szabad szemmel is látható az a kár, amit Elon Musk művelt a Twitterrel azóta, hogy hosszas vívódás után felvásárolta. A platform hanyatlása pedig megnyitja az utat mások számára, hogy a következő generációs elképzelésüket valóra váltsák. Most a legnagyobb játékos is beszáll a játékba, ugyanis a Meta már a kezdeti szakaszában van egy olyan alkalmazás létrehozásának, amellyel az emberek szöveges frissítéseket tehetnek közzé.


„Egy önálló, decentralizált közösségi hálózatot vizsgálunk a szöveges frissítések megosztására” – mondta a cég a Platformernek. „Úgy gondoljuk, hogy lehetőség van egy különálló térre, ahol az alkotók és a közszereplők aktuális frissítéseket oszthatnak meg az érdeklődési körükkel kapcsolatban”. Az alkalmazás kódneve P92, és lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy a meglévő Instagram hitelesítő adataikon keresztül jelentkezzenek be. A projektről egyelőre kevés részletet tudni, de egyes források szerint még a legkorábbi stádiumban van, és nincs időkeret a megjelenésére. Úgy tudni, Adam Mosseri, az Instagramot vezetője irányítja a munkát, aminek a leginkább figyelemreméltó tulajdonsága a decentralizáltság.

politikai nézetek facebookon
Fotó: Maria Memon

Bár a vállalat a nyilatkozatán túl nem részletezte, egy decentralizált hálózatban az egyes felhasználók jellemzően saját, független szervereket állíthatnak fel, és szerver-specifikus szabályokat állíthatnak fel a tartalmak moderálására. Ez lehetőséget adhat a Metának, hogy új alkalmazása más közösségi termékekkel is együttműködjön. A lépés egy olyan időszakban történik, amikor a Szilícium-völgy egésze újra átgondolja, hogy mennyit ér a felhasználók központosított szolgáltatásokba kényszerítése. Egy decentralizált közösségi hálózat kiépítése lehetővé tenné Zuckerbergék számára, hogy olyan alkalmazással kísérletezzenek, amely visszavág a Facebook és az Instagram ellen megfogalmazott szokásos kritikáinak. Az egyéni szerverek lehetővé tennék a különböző csoportok számára, hogy saját közösségi szabványokat határozzanak meg, bár valószínűleg a Meta által meghatározott szabályok „alsó határával”, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Reddit egyéni közösségei működnek.

Ez segíthetne abban, hogy ne legyen állandóan terítéken az, hogy versenyellenes felvásárlások révén tartja fent a piaci erejét. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy eddig még senkinek nem sikerült egy nyereséges, globális méretű, decentralizált hálózatot létrehozni. Egyelőre tehát lehetetlen megmondani, hogy Metáék legújabb felfedezése valóban robbantja-e az eddigi terveket. De az biztos, hogy kevés más vállalat rendelkezik olyan személyzettel és rutinnal, amelyekkel akár még sikerre is juthat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?