Van egy kis esély arra, hogy 2046-ban eltalálja a Földet egy aszteroida

Van egy nagyon kicsi, ám mégsem teljesen elhanyagolható esélye annak, hogy 2046-ban, Valentin-napon eltrafálja egy 50 méter széles aszteroida a Földet. 

Az emberiség kihalását számba vevő forgatókönyvek között előkelő helyen szerepelnek azok a történetek, amelyekben óriási aszteroida csapódik a bolygóba, elpusztítva rajta minden életet. Bár az, hogy a Földet eltalálja egy nagyobb űrkőzet, szerencsére elég valószínűtlen, azonban nem árt felkészülni minden eshetőségre. Jól tudják ezt az űrügynökségek is, akik most arról adtak hírt, hogy nem kizárt, hogy 23 év múlva egy aszteroida csapódik a Földbe.


Az Európai Űrügynökség előrejelzései alapján 1 a 625-höz az esélye annak, hogy a 2023 DW kódnevet viselő űrkő a Földbe a csapódik – írja a CNN. A NASA Jet Propulsion Laboratory-nak ennél pesszimistább végeredmény jött ki: szerintük az aszteroida becsapódási esélye 1 az 560-hoz. Habár ez első körben elég aggasztónak hangzik, a tudósok szerint gyakran előfordul, hogy az első megfigyelések alkalmával egy aszteroida veszélyesebbnek tűnik annál, mint amilyen valójában.

Ez az objektum nem különösebben aggasztó” – mondta Davide Farnocchia, a Jet Propulsion Laboratory navigációs mérnöke. Ennek némileg ellentmond, hogy a torinói skálán – amelyet a földközeli objektumok, például aszteroidák hatásainak kategorizálására használnak – a február 26-án felfedezett űrszikla 1-es besorolást kapott. Ez a kockázati listán szereplő 1448 aszteroida közül az egyetlen, amely 0-nál nagyobb értékkel rendelkezik.

Tavaly ősszel a NASA sikeresen végrehajtotta első bolygóvédelmi misszióját, melynek keretében űrszondája nekiütközött a a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos nevű aszteroidának, hogy megváltoztassa annak pályáját. Akkor a NASA úgy fogalmazott, hogy egy új korszak kezdődött az emberiség történetében.

Legutóbb tíz évvel ezelőtt az oroszországi Cseljabinszk felett történt olyan erejű meteorrobbanás, melynek lökéshulláma rengeteg könnyebb sérülést és súlyos anyagi károkat okozott. A 2023 DW ugyan nem tudná elpusztítani a Földet, a pusztítás mértéke azonban egy atombombáéval lenne egyenértékű.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?