Emelőberendezések és az 5G

Az 5G-s mobiltechnológia ipari alkalmazási lehetőségeit emeli új szintre a Schneider Electric, a Capgemini és a Qualcomm Technologies közös projektje, amelyet még a barcelonai Mobil Világkongresszuson jelentettek be.

A repülőgépgyártástól az autóiparon át, az acélgyártásig és a hajózásig, az emelőberendezések kritikus szerepet játszanak az ellátási láncban és azokban a gyártási műveletekben, melyek során nehéz anyagokat és árukat szállítanak akár több száz méteres távolságra. Ezeket a daru-rendszereket úgy tervezték, hogy kihívást jelentő ipari környezetben, például szélsőséges hőmérsékleten és nagy távolságokon át is megfelelően működjenek.


A Schneider Electric, a Capgemini és a Qualcomm Technologies egy új emelőmegoldást fejlesztett ki közösen a Schneider Electric franciaországi Grenoble-ban található laboratóriumában. Ez az új emelőmegoldás, a 5G Private Network, a vezetékes kapcsolatok helyett vezeték nélkülit használ, ráadásul a Schneider Electric ipari automatizálási rendszerének meglévő vezeték nélküli kapcsolatait is egységesíti.

Fotó: Depositphotos

Az automatizált emelőrendszerek növelik a termelékenységet, a biztonságot és az üzemi teljesítményt, azonban gyors reakcióidőt, nagy pontosságot és megbízhatóságot, 24/7-es rendelkezésre állást, valamint a kézi irányítás és autonóm működés képességét egyaránt igénylik. További kihívást jelent, hogy több rendszernek kell egyszerre használnia ugyanazt a hálózatot, például a megfigyeléshez és távoli működtetéshez alkalmazott ipari kameráknak, illetve a PLC-knek (programozható logikai vezérlőkkel).

Az 5G alacsony késleltetési ideje lehetővé teszi, hogy a rendszer kiváltsa az üvegszálas kábeleket a távvezérlés során, és így egyaránt megfeleljen a hálózati komplexitás csökkentésére, a vezetékek elhagyására, valamint a hosszú távú megbízható kapcsolat biztosítására vonatkozó igényeknek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?