Eltűnt egy radioaktív kamera, megindult a hajsza Texasban

Houston városában a hatóságok most nagyon azon vannak, hogy megtalálják azt a kamerát, amelynek belsejében radioaktív anyag található. 

Texas egészségügyi minisztériuma szerint a kamera március 9-én tűnt el, utoljára a 4040 Little York Road szám alatt látták Houstonban – írja a The New York Times. A kamerát a Statewide Maintenance Company nevű építőipari vállalat vesztette el, akik a tárgyat arra használták, hogy radiográfiai képeket készítsenek a szabad szemmel nem látható hibák észlelésére. A kamera állítólag azalatt tűnt el, hogy a dolgozók ebédszünetre mentek.


A hatóságok ugyan nem közölték milyen radioaktív anyag található a kamerában, ám a gyártó leírása szerint iridium-192-t vagy szelén-75-öt használnak ezekhez a tárgyakhoz. A radioaktív anyag egy kapszula belsejében van lezárva, amelyet további védőárnyékolással és egyéb biztonsági elemekkel védenek. A tárgy külsején sugárzásra figyelmeztető jelzés található.

A hatóságok szerint a sértetlen tárgy önmagában nem veszélyes, ám ha a radioaktív anyagról lekerül a védelem, súlyos kockázatot jelent a környezetére nézve.

Januárban Nyugat-Ausztráliában tűnt el egy igen veszélyes radioaktív kapszula, amely komoly problémákat okozhatott volna, ha avatatlan kezekbe kerül. A kapszulát egy héttel az eltűnése után találták meg, a Rio Tinto brit–ausztrál bányavállalat elnézést kért, amiért szállítás közben elveszítette a sugárzó anyagot.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?