Horrorisztikus látvány, ahogy egy növény lélegzik – Videó

Habár úgy tűnhet, hogy az 1986-os Rémségek kicsiny boltjából látunk egy jelenetet, valójában egy növény látható a felvételen, amint éppen levegőt vesz. 

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a növények, akárcsak az állatok és az emberek, lélegeznek, ami az oxigén előállításához vezet. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói nemrégiben egy közeli felvételen szemléltették, hogy is néz ki ez a folyamat.


A videón egyetlen gázcserenyílás, sztóma látható, amely egy szájhoz hasonlóan kinyílik, majd becsukódik. Jared Dashoff, az amerikai National Science Foundation vezetője szerint a levelek epidermiszében található pórus nem csak szén-dioxidot vesz fel, hanem a bennük lévő víz is párologni kezd. A kiszáradás elkerülése érdekben a növény „szája” éppen ezért csak meghatározott ideig lehet nyitva.

A kutatás egyértelműen rávilágított arra, hogy mennyire hatékonyan tudják felhasználni a növények a vizet, ami különösen fontos, tekintve, hogy a kutatók szerint egyre csak erősödik az aszályhajlam, és az átlaghőmérséklet hosszútávú megemelkedésével kell számolni a jövőben.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?