Már nagyon kellett: érkezőben a nyálolvasó

Valójában a nyálolvasó lényege, hogy bebizonyítsa, létezik olyan kicsi chipkészlet, ami az orvosi technológiák területén bizonyítja aprócska energiaigényét. 

A technológia miniatürizálása örök kihívás a viselhető eszközök készítői számára. Minél kisebb az eszköz, annál jobb a viselhetősége, de ez általában az akkumulátor élettartamának rovására megy. A Silicon Labs azonban azt reméli, hogy legújabb xG27 chipkészlete elég kicsi és energiatakarékos ahhoz, hogy az orvosi technológiák területén új lehetőségeket nyisson. Például egy nyálolvasó formájában, amely olyan apró, hogy akár egy fogra is felszerelhető. A Silicon Labs szerint az xG27 SoC-család a BG27-ből és az MG27-ből áll. Mindkettő az ARM Cortex M33 processzor köré épül, de a BG27 a Bluetooth-ra összpontosít, míg az MG27 támogatja a Zigbee-t és más protokollokat. A Lura Health, egy orvosi eszközöket gyártó cég azt mondja, hogy a chipet a „nyáldiagnosztikai érzékelőjéhez” használja.


Kép: Merriam-Webster

Ez elég kicsi ahhoz, hogy egy zápfogra ragasszák (vagy egy „intelligens fogszabályozóba” helyezzék) azzal a szándékkal, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a páciens nyálát. Ez viszont lehetővé tenné a fogorvosok és a klinikusok számára, hogy több mint 1000 egészségügyi állapotot vizsgáljanak. A Lura Health azt állítja, hogy most fejezte be az érzékelő klinikai tesztjeit a UConn Orthodontics-szal, és jelenleg az FDA szabályozási folyamatára készül. Ha minden jól megy, a termék 12-18 hónapon belül piacra kerülhet. Ami az egyéb felhasználási eseteket illeti, a Silicon Labs szerint chipjei jók lehetnek orvosi tapaszok, folyamatos glükózmonitorok és viselhető EKG-k számára. Ennek oka, hogy akár 0,8 voltos feszültségen is képesek működni, és „polcüzemmódba” is tudnak kapcsolni, amely csökkenti az energiafelhasználást szállítás közben és a polcokon való tárolás során.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?