Egy közismert jövőkutató szerint 2030-ra halhatatlanok leszünk

Raymond Kurzweil merész jóslattal állt elő: az elismert futurológus szerint 2030-ra elérjük a hőn áhított halhatatlanságot. 

Bár már számtalan betegséget tudunk gyógyítani, azzal minden bizonnyal senkinek sem mondunk újat, hogy minden élő szervezet egy öregedési folyamaton megy keresztül, amely halállal végződik. Persze bőven akadnak olyanok, akik nem fogadják el, hogy az elmúlás az élet természetes velejárója, és különféle módszerekkel próbálkoznak legyőzni a halált.


Ami a halhatatlanságot illeti, Raymond Kurzweil jövőkutató úgy véli, hogy 2030-ra képesek leszünk kitolni az emberi élet időtartamát, méghozzá a nanotechnológia segítségével. A tudós szerint belátható időn belül nanoméretű robotok száguldoznak majd az ereinkben és a szervezetünkben, melyek sejtszinten gyógyítják a betegségeket és az öregedést is képesek lesznek visszafordítani. Ekkora már az agyunk a nanorobotok  segítségével közvetlenül tud majd csatlakozni az adatfelhőhöz, amellyel valóban elérjük a teljes halhatatlanságot.

elérjük halhatatlanságot
Raymond Kurzweil jövőkutató a  2014-es TED-előadás alkalmával. (Fotó: TED)

Kurzweilnek már nem egy jóslata vált valóra, többek között helyesen gondolta, hogy 2000-re a számítógép legyőzi az emberi sakkvilágbajnokokat, de megjósolta a hordozható számítógépek és okostelefonok térnyerését és a vezeték nélküli technológiára való átállást is. A tudós 2010-ben még saját, 20 évvel ezelőtti jóslatait is áttekintette, és azt találta, hogy 147 jóslatból 115 „teljesen helyes”, 12 „nagyrészt helyes” és csak 3 volt teljesen téves.

A futurológus egyik legismertebb jóslata, hogy 2045-re az emberiség eléri a technológiai  szingularitást, azaz a mesterséges intelligencia felér az emberi intellektualitás szintjére, vagy még meg is haladja azt, ami olyan technológiai fejlődést és a társadalmi változásokat indít el, melyeket a szingularitás előtt élők képtelenek előre megjósolni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?