Ennek az állatnak a legerősebb a harapása a világon

A rendelkezésre álló adatok alapján a bordás krokodil (Crocodylus porosus) rendelkezik a legerősebb harapással a jelenleg élő összes állat közül. 

A harapási erő az az erő, amelyet a felső és alsó állkapocs izmai és csontjai generálnak, amikor egy állat harap. APLOS One folyóiratban megjelent 2012-es  tanulmány szerint a ma élő élőlények közül a bordás krokodil rendelkezik a legerősebb harapással, melynek ereje: 16 460 newton.


A dolog azonban nem ilyen egyszerű. A szakértők szerint a gyilkos bálna és a nagy fehér cápa harapása vetekszik a krokodiléval, előbbiét 84 516 newtonra, utóbbiét 18 000 newtonra becsülik. A vízi állatok esetében azonban jóval bonyolultabb felmérni, mekkora erőt fejtenek ki harapás közben, így csak a testfelépítésükből, alakjukból és a levadászott zsákmány típusából következtethetnek erre.

legerősebb állat harapással
Bordás krokodil (Fotó: Gregory M. Erickson/ Florida State University)

Ami a dinoszauruszokat illeti, a kutatók számítógépes szimulációkkal teremtik újra a lebomlott álkapocscsontot, mely alapján már meg tudják becsülni az állat harapási erejére. A szakértők álláspontja szerint a kihalt élőlények közül a nagy fehér cápa másfél millió éve kihalt őse, a megalodon (Otodus megalodon) 182 200 Newton harapással a legerősebb a világon. Ezzel szemben a popkultúra legismertebb dinoszaurusza, a Tyrannosaurus rex – melyet gyakran T. rex-ként rövidítenek – harapási erősségét 35 000 newtonra saccolják a kutatók.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?