múlt századi köhögés elleni szirup
Fotó: Jonathan Harford/Flickr

A One Night Cough Syrup nevű, múlt századi köhögés elleni szirup összetevőit elnézve nem csodálkozunk, hogy megbízhatóan és gyorsan enyhítette a megfázással járó száraz és hurutos köhögést. 

A huszadik század elején minden korábbinál markánsabb lendületet vettek az újdonságokra fogékony gyógyszeripar innovátorai, akik mai szemmel és tudásunkkal nézne kissé bizarr eszközökkel és gyógymódokkal igyekeztek gyógyítani. Tökéletes példa erre az 1910-es, ’20-as években nagyon népszerű Radithor nevű „gyógyital”, amely gyakorlatilag vízben higított rádium volt, és amelyet az orvosok receptre írtak fel a pácienseiknek. Mindez azért történhetett meg, mert a 20. század elején a tudósok még nem rendelkeztek kellő ismerettel a radioaktív sugárzás hatásairól – Marie Curie, a radioaktivitás úttörő kutatója az ágya melletti éjjeliszekrényén egy adag rádiumot helyezett el éjjeli fényforrásként.

A 20. században a gyógyszerészet és a kémia fejlődésével lehetővé vált, hogy a növényekből kivont hatóanyagoknál az eredetinél erősebb anyagokat hozzanak létre, majd később új, szintetikus úton is elkezdték előállítani a pszichoaktív szereket. Ekkoriban a gyógyászat előszeretettel alkalmazta a legkeményebb drogokat még a legapróbb problémákra is, kokainnal kezelték például a mandulagyulladást, a fülfájást és az aranyeret is.

Az IFL Science elevenítette fel a One Night Cough Syrup nevű köhögés elleni szirup történetét, amely mai szemmel nézve igencsak megkérdőjelezhető hatóanyagokkal próbálta csillapítani a köhögést. A fő összetevők között ugyanis az alkohol, a kannabisz indica, a kloroform és a „morfia” (a morfium régies elnevezése) szerepel.

múlt századi köhögés elleni szirup
Fotó: Jonathan Harford/Flickr

Habár nem teljesen világos, hogy mikor készült a képen láható palack – feltehetően valamikor az 1900-as évek elején -, ez idő tájt nagyon is gyakori volt, hogy a köhögés elleni szirupokba heroin, morfium vagy más egyéb mákszármazék került, melyeket a fájdalom és a köhögés megszüntetésére használtak. A kloroform állítólag a köhögés csillapításában segített, valamint álmossá tette a pácienst (talán túlságosan is álmossá), az alkohol és a kannabisz pedig az alvást hivatott elősegíteni.

Az opioidok használatát később nagymértékben szigorították, a kloroform használatát pedig le is állították a gyógyászatban, miután kiderült, hogy növeli a szívmegállás és a rák kockázatát, valamint májkárosodást okoz – korábban gőzeit altatásra használták.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!