Az emberiség a saját sírját ássa az ENSZ szerint, azonnali és drasztikus intézkedések kellenek a klímaváltozás ellen, ha el akarjuk kerülni a poklot. 

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint nem sok jóra számíthat az emberiség, ha az országok nem tesznek meg mindent a klímavédelmi kötelezettségeik elérése érdekében. „Az emberiség vékony jégen táncol, és ez a jég gyorsan olvad” – mondta Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkára az IPCC legutóbbi jelentésének ismertetésekor.

Az ENSZ felszólítja a gazdag országokat, hogy az eredetileg kitűzött 2050-es céldátum helyett törekedjenek arra, hogy 2040-re elérjék a nettó zéró kibocsátást. Erre a jelentés szerint azért van szükség, mert ha a világ több mint 1,5 Celsius-fok/2,5 Fahrenheit-fok fölé melegszik a következő évtizedben, elszabadulhat a pokol. A nettó zéró kibocsátás mellett az ENSZ egy még valószínűtlenebbnek tűnő célt is szorgalmaz: a gazdag országok 2030-ra, a szegényebbek pedig 2040-re hagyják abba a szén használatát.

Az IPCC megállapította, hogy mostanra több mint 3 milliárd ember él olyan területeken, amelyeket drasztikusan érintenek az éghajlatváltozás következményei, és a világ népességének fele már az év legalább egy részében súlyos vízhiánnyal küzd.

klímaváltozás ensz

Az Associated Press értesülései szerint a jelentésben foglaltakkal kapcsolatban több vita is fellángolt a gazdag és szegény országok képviselői között, főleg a szegényebb országok kompenzálásának kérdésében. Még a tavaly novemberi COP27 klímacsúcson megegyezés született arról, hogy a szegényebb országok kompenzálása felkerül a tárgyalandó témák közé – mivel ezen országokat sújtják leginkább a klímaváltozás következményei, miközben ők maguk gyakorlatilag semmivel sem járultak hozzá a felmelegedéshez -, előrelépés viszont nem igazán született az ügyben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!