Egy szilícium-völgyi magániskolában már a ChatGPT oktatja a gyerekeket

Kevés ellentmondásosabb téma van jelenleg, mint az OpenAi által fejlesztett ChatGPT: van ahol betiltják, máshol dicsőítik, no de mi a helyzet az oktatás terén? 

A mesterséges intelligencia az elmúlt időszakban az oktatási intézmények falai közé is beszivárgott, komoly aggodalmat váltva ki a tanári közösségben, akik emiatt változtatásokat kényszerülnek végrehajtani abban, ahogyan az oktatás hagyományosan folyik immár hosszú éve. Habár eddig általában negatív kontextusban merült fel a híres/hírhedt ChatGPT neve, egyre inkább úgy tűnik, hogy már nem csak a diákok igyekeznek kihasználni a chatbot által nyújtott előnyöket.


Egy szilícium-völgyi magániskola a ChatGPT modelljén alapuló chatbotot vezetett be, amelynek az a feladata, hogy a gyerekek kérdéseire válaszoljon – írja a The Washington Post. Az iskola egyik tanára szerint a Khanmigo nevű oktatóprogram állítólag azzal a céllal készült, hogy a helyes válaszhoz hozzásegítse a tanácstalan diákokat, vagyis nem konkrét válaszokat ad a diákoknak, hanem egy jó tanárhoz hasonlóan segít a gondolkodásban. Az iskola egy másik tanára szerint a Khanmigo azért is jó megoldás, mert a félős diákok könnyebben tesznek fel neki kérdéseket, mint a „humán” tanároknak.

ChatGPT oktatás
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az oktatás is nyit a ChatGPT felé.

Az oktatóprogramot állítólag komoly védelmi hálózattal ruházták fel a káromkodások és hamis információk elkerülése érdekben, ami nem véletlen, ugyanis a ChatGPT kapcsán az egyik leggyakrabban felmerülő félelem, hogy álhírgyártásra is alkalmas lehet.

A ChatGPT mögött álló OpenAI korábban maga is elismerte, hogy a chatbot bizonyos esetekben káros és elfogult válaszokat tud produkálni. Habár a program tudása valóban figyelemre méltó, többen felhívták a figyelmet, hogy rossz kezekben komoly veszélyt jelent.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?