Miért késnek el egyesek álladóan?

Az, hogy valaki rendszeresen elkésik, egyáltalán nem ritka jelenség, de vajon mi okozza a sokak számára nagyon is bosszantó szokást? 

Mindenki ismer a környezetében legalább egy olyan embert, aki krónikus késő, vagyis mindig mindenhonnan elkésik, képtelen bárhová is időben odaérni. Sokan gondolják úgy, hogy ezek az emberek azért késnek, mert nem tisztelik eléggé a másik idejét, de a tudomány szerint ez ennél egy jóval komplexebb dolog.


A notórius késés számos tényező eredménye, beleértve az időérzékelést, az időgazdálkodást és a személyiséget – írja az IFL Science. Hugo Spiers, a University College London professzora szerint van egy mechanizmus az agyban, ami miatt egyesek képtelenek odaérni a megbeszélt időpontra, mivel egész egyszerűen helytelenül becsülik meg az időt, ami az odajutáshoz szükséges. Egy másik tényező lehet a helyismeret: Spiers szerint minél jobban ismeri valaki a helyet, annál kevésbé aggódik az odajutás miatt, vagyis hajlamos lehet alábecsülni a szükséges időtartamot.

Fotó: Getty Images

A késésben ugyanakkor a személyiség is szerepet játszik. A kevésbé lelkiismeretes embereknél például gyakrabban fordul elő, hogy elfelejtenek olyan feladatokat, amelyeket előre elterveztek. Emellett az is közrejátszhat a késésben, ha valaki hajlamos arra, hogy egyszerre több feladatra is koncentráljon.

Grace Pacie, a Late! A Timebender’s guide to why we are late and how we can change című könyv szerzője szerint a krónikus késők gyakran nem is tekintik magukat pontatlannak, és azzal áltatják saját magukat, hogy tudnak pontosak is lenni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?