Fogadjunk, hogy te sem tudod, mit rövidít a WC

Kevés ismertebb rövidítés létezik a világon, mint az illemhelyiséget jelölő WC, mégis meglepően kevesen tudják, mit is rövidít pontosan a felirat.

Ha valaha is rákényszerültél arra, hogy egy nyilvános vécén könnyíts magadon, akkor minden bizonnyal te is belefutottál már a WC feliratba. Habár egy olyan kifejezésről van szó, amelybe lépten-nyomon belebotlik az ember, a brit Mirror bulvárlap most arról számolt be, hogy a közösségi média felhasználói közül meglepően kevesen ismerik csak, hogy a WC minek a pontos rövidítése.


A kérdés a Quora nevű közösségi tudásmegosztó platformon merült fel, ahol az egyik lelkes történelemrajongó elmagyarázta, hogy a WC a water closet, vagyis a vízöblítéses mellékhelyiség rövidítése. A kifejezés még a 19. században terjedt el, és azért kezdte el a szégyenlős tömeg használni, mert kevésbé utalt azokra a testi funkciókra, amelyek a vécézés velejárói.

wc mit rövidít

Ma már természetes, hogy ha a szükség szólít, elmegyünk a vécére, ám nem volt ez mindig így – és sajnos a világ másik felén még most sincs így. A megfelelő illemhelyek kialakítására, vagyis a water closet elterjedésére a 19. század végéig kellett várni, Magyarországon pedig csak a 20. század elején terjedt el széles körben. Az angol vécé megjelenése mérföldkő volt az emberiség történetében: a megfelelő kapacitású csatornahálózat és a vízöblítéses toalettek elterjedése jelentősen hozzájárult az otthoni higiéniai körülmények javításához.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?