Íme a világ legkisebb és legnagyobb tojása – fotókkal

Ha azt gondolod, hogy tojás és tojás között nincs különbség, akkor nagyon tévedsz: a legnagyobb és legkisebb madártojás között például több mint 30 centiméter a különbség. 

Kezdjük a legkisebbel: a világ legapróbb tojását a Dél-Amerikában élő törpekolibri birtokolja. A pöttöm madár átlagos csőr-testhossza 6 centiméter, míg testtömege 2-2,4 gramm, így nem meglepő, hogy a tojása is roppant apró: mérete 1 centiméter és a tömege is csak 0,375 gramm – gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy szem Tic Tac.


legnagyobb tojás
Fotó: Quora

Ezzel szemben a világ legnagyobb tojásának büszke tulajdonosa a már kihalt elefántmadár. Az állat tojása körülbelül akkora volt, mint egy amerikai focilabda, számszerűsítve: legnagyobb átmérője elérte a 33 cm-t, becsült űrtartalma a 9 litert. Ez a röpképtelen madárfajta akár három méter magasra is megnőhetett, és Madagaszkáron élt egészen addig, amíg a betegségek és az éhes tengerészek a 18. századra teljesen ki nem pusztították a fajt.

legnagyobb tojás
Fotó: CNN

A tojás a húsvét egyik jól ismert jelképe, amely a keresztény felfogás szerint a a sírjából feltámadó Jézust Krisztust szimbolizálja. De vajon miért piros a húsvéti tojás? A keresztény legendák szerint egy asszony tojással a kezében siratta Jézust a keresztfa alatt, akinek a vére pirosra festette a nő kezében tartott tojást. A kereszténység szerint a tojás a feltámadást, a piros szín pedig a mártírok vérét jelképezi – így lett a piros tojás a húsvét egyik, ha nem legfontosabb jelképe.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?