Mamutburgert készítettek a kutatók, de nem merik megenni

A mamut DNS-ét felhasználva állítottak elő „húspogácsát” ausztrál kutatók. 

Egy Paleo nevű belga élelmiszeripari vállalat azt állítja, hogy növényi alapú hamburgerpogácsát hozott létre úgy, hogy mamutból származó mioglobinnal fecskendezték be, ami a hús ízét adó fehérje. A cég szerint a vegán húspogácsa a mamut DNS-étől jóval ízesebb, húsízűbb lett, mintha a tehén mioglobinjával készült volna. Az már más kérdés, hogy vajon egy több ezer éve kihalt állat fehérjéjével fűszerezett húspogácsa vegánnak számít-e.

Vagy mindez csak marketingszöveg? Gregg Rentfrow, a Kentucky Egyetem állat- és élelmiszertudományi professzora nincs meggyőződve arról, hogy a mamut mioglobintól valóban ízesebb lesz a termék, szerinte a mioglobin mennyisége jellemzően többet számít az íz szempontjából. Ez a fehérje adja amúgy a hús vörös színét is.

A belga Paleo az ausztrál Vow Fooddal versenyzik, akik szintén a mamut izomfehérjéjének segítségével állítottak elő mamutfasírtot. A cég eredetileg dodohúst akart volna készíteni, csakhogy ahhoz nem állt a rendelkezésükre megfelelő DNS. Az elkészült húst egy múzeumban állították ki, vagyis nem ették meg, állítólag azért nem, mert nem tudni, milyen hatást gyakorolna az emberre egy olyan fehérje, amellyel már több ezer éve nem találkozott a szervezet.

mamut DNS
(Fotó: Wikipédia)

Az elmúlt években egyébként sorra jelennek meg az olyan cégek a piacon, amelyek növényi húsalternatívákkal kísérleteznek annak érdekében, hogy megoldást kínáljanak az emberiség számára az állattenyésztés visszaszorítására. Szakértők szerint a vegán húspótlók mellett az állati sejtekből növesztett hús lehet az állattenyésztés egyik ígéretes alternatívája.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?