Lencsevégre kaphatták az elszökött fekete lyukat

A Hubble űrteleszkóp lencsevégre kaphatta azt a fekete lyukat, amely kiszabadult a galaxisából, és csillagok milliárdjait húzza maga után. 

A szupernagy tömegű fekete lyukak általában a galaxisok középpontjában helyezkednek el, ám a nemrégiben felfedezett fekete lyukról ez nem mondható el. A Hubble felvételei alapján a tudósok úgy vélik, hogy a szóban forgó objektum kiszabadulhatott a galaxis szívéből és most 5.6 millió km/h sebességgel barangol a csillagközi térben.


Az Amerikai Űrkutatási Hivatal most arról adott hírt, hogy a Hubble űrtávcsőnek sikerülhetett megörökítenie a meglógott szupermasszív fekete lyukat, pontosabban az utána születő új csillagokat. Habár a tudósok nem tudják még biztosan, hogy a fekete óriások miért hagyják el olykor-olykor a galaxisukat, a legvalószínűbb magyarázat szerint a két galaxis összeolvadásakor a szupermasszív fekete lyukaik is egyesülnek. A tudósok úgy vélik, hogy évmilliókkal ezelőtt egy harmadik galaxis zavarhatta meg a „légyottot”, melynek hatására az egyik fekete lyuk kilökődött a kozmoszba.

hubble fekete lyuk
Fotó: NASA, ESA, Pieter van Dokkum

A galaxisok közepén található fekete lyukak már hosszú évtizedek óta mozgatják az emberiség fantáziáját, és bár egy-két dolgot már sikerült kideríteni velük kapcsolatosan, összességében még mindig nagyon keveset tudnak róluk a tudósok. Habár létezésük mind elméleti szinten (általános relativitáselmélet), mind csillagászati megfigyelésekkel (például Chandra űrtávcső) jól alátámasztott, továbbra is sok a kérdőjel körülöttük, és hiába figyeljük őket régóta, a mai napig nem tudjuk pontosan leírni a bennük zajló folyamatokat, hiszen a fizika általunk ismert törvényei nem érvényesülnek bennük.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?