Vajon képes kiváltani a laptopot? Mennyi időt bír ki netezés közben? Milyen gyorsan kapcsol be? Kényelmesen tartható egy kézben is? Ilyen és ehhez hasonló kérdések jártak a fejemben, amikor kipróbáltam a Samsung minden hájjal megkent táblagépét, amely teljesítményében lényegesen közelebb áll a laptophoz, mint a tablethez. 

Tény, hogy a táblagép nem tartozik a nélkülözhetetlen elektronikai eszközök közé, abban az értelemben, mint mondjuk a mobil vagy a laptop, ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy bizonyos helyzetekben kifejezetten hasznos lehet egy ilyen kütyü beszerzése. Az átlagos tablet nagyon leegyszerűsítve egy nagyra nőtt okostelefon, amivel kényelmesen lehet netezni, a közösségi médiát pörgetni, sorozatokat darálni, olvasni (bár erre inkább az e-book olvasót javasoljuk), vagyis úgy általánosságban tartalmat fogyasztani. Aztán vannak a nem átlagos tabletek, amelyek tudásukban közelebb állnak a laptophoz, mint a táblagéphez, és kifejezetten hangsúlyos az esetükben, hogy munkavégzésre és játékra is alkalmasak. Mivel évek óta érdekelt, hogy milyen egy jó tablet, nem apróztam el: bekértem tesztre a piacon kapható egyik legjobb modellt, a Samsung Galaxy Tab S8 Ultrát (a wifiset, nem az 5G-set), amelyet a méregdrága iPadekkel emlegetnek egy napon.

A Samsung még tavaly februárban mutatta be az új Tab S8-akat, melyek közül az S8 Ultra nevű modell rendelkezik a legnagyobb mérettel és tudással. A top kategóriás készülék már első ránézésre is impozáns megjelenést nyújt, ami nem csoda, ugyanis egy 14,6 colos masináról van szó. A hatalmas kijelzőt ultravékony kávák ölelik körbe, és ami plusz pozitívum, hogy az eszköz kifejezetten vékony (5.5 milliméter), ráadásul nem is túl súlyos (726 gramm), vagyis a tömege alapján még kézben is kényelmesen tartható. Az már mondjuk más kérdés, hogy a szélessége miatt támaszték nélkül igencsak kényelmetlen a használata.

samsung galaxy tab s8 ultra

A külalakba nem igazán tudok belekötni, legalább érezni, hogy kaptunk valamit azért a 450 ezer forintért, amibe ez az eszköz belekerül. Szerencsére akkor sem támad hiányérzetünk, ha bekapcsoljuk a készüléket és felvillan a kijelző:

 • Van egy gyönyörű képminőségű Super AMOLED kijelző 1848×2960 pixel felbontással és 120 Hz-es képfrissítéssel, ami garantálja, hogy minden mozgás, animáció zökkenőmentesen jelenik meg rajta.
 • A processzor brutálisan erős a Qualcomm 4 nm-es csíkszélességű Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlet jóvoltából.
 • Emellett pedig 8 GB RAM és 128 GB háttértár lapul a burkolat alatt, utóbbi microSD kártyával akár 1 TB-ig is bővíthető.

Természetesen kapunk kamerákat is, nem is akármilyeneket. A hátsó kamerarendszer 13+6 megapixeles, az előlapon pedig egy 12 MP széles látószögű és egy 12 MP ultraszéles  látószögű kamera is befigyel. Szót nem is vesztegetnék a fényképek minőségének dicsőítésére, beszéljenek helyettem a képek.

Az aksi 11 200 milliamperórás és 45 wattos gyorstöltésre képes, amivel a gyártó szerint 80-82 perc alatt teljesen feltölthetjük a lemerült telepet – én inkább bő másfél órát mértem, de ez már részletkérdés. Annyi biztos, hogy egy ilyen teljesítményű akkumulátornak egész nap bírnia kell az iramot, bár ez azért függhet attól is, hogy pontosan mire használjuk a készüléket, egy nagyobb teljesítményű játék például még ennek az aksinak is feladhatja a leckét.

Hálózati töltő ugyan nem jár a tablethez, van viszont S Pen, ami szintén jelzi, hogy egy csúcskategóriás készülékről van szó. A digitális tollnak rendkívül alacsony a késleltetési sebessége, így kifejezetten könnyű vele a munka, már-már úgy érezhetjük, hogy egy igazi tollal vagy ceruzával van dolgunk. Nem utolsó szempont ez sem, már csak azért sem, mert a szóban forgó tablet nem csak munkára fogható be, de a kreativitásunkat is kibontakoztathatjuk a segítségével. Az alábbi képet például a PENUP nevű alkalmazással sikerült összehoznom (na jó, csak egy már meglévő sablont kellett kiszíneznem, de akkor is).

A tabletet nagyjából egy hétig használtam intenzíven, ez idő alatt ezek a benyomások fogalmazódtak meg bennem:

Amit szerettem benne:

 • A kijelző eszméletlenül gyönyörű, szinte életre kelnek rajta a színek, igazi élvezet rajta a filmezés, sorozatozás.
 • Az érintőkijelző tűpontosan működik, és ez igaz az S Penre is, amivel még a nem létező rajztehetségét is kiélheti az ember. A PENUP nevű alkalmazásért pedig külön jár a plusz pont a Samsung szoftverfejlesztőinek.
 • Szépen szól, élethű és erőteljes, ami nem meglepő, ugyanis négy darab Dolby Atmos hangszóró került az eszközbe.
 • A billentyűzettel együtt a tablet gyakorlatilag laptopként is megállja a helyét, az azonban nagyon fontos, hogy aktiváljuk rajta a PC-módot, amellyel a számítógépek operációs rendszereinél megismert grafikus nézetet hívhatjuk elő.
 • Az aksi szerencsére tényleg bírja az iramot, így nem kell attól tartani, hogy a munka kellős közepén váratlanul lemerül a készülék.

És amit nem:

 • Nincs mit szépíteni, ez a tablet egy behemót, ebből kifolyólag kifejezetten kényelmetlen kézben tartani, jobb híján a lábunkra kell fektetni, vagy kitámasztani az erre a célra készült tokkal (ami egyébként nem olcsó mulatság, közel 30 ezer forintot kell érte kitapsolni).
 • Habár a szoftver képes a kézírással bevitt szöveget gépelt karakterekké alakítani, a funkció nálam nem igazán működött: háromból egyszer sem sikerült minden írott betűt jól megértenie.
 • Egy-két cikket ugyan sikerült összehoznom a tableten, de hogy egészen őszinte legyek, munkaeszközként nálam nem igazán játszik ez a készülék. PC-mód ide vagy oda, a Windows operációs rendszer hiánya számomra zavaró volt.
 • Apróság ugyan, de a tokból nem egyszerű előhalászni a tollat a mágnesesség törvényei miatt, ami zavaró lehet, ha valamit sietve szeretnénk a készülékbe bepötyögni.

samsung galaxy tab s8 ultra

Végítélet: 

A Samsung Galaxy Tab S8 Ultra egy nagyon szép készülék, csodálatos, amit tud, az egyetlen nagyobb gond vele az ára. A sima wifis (Wi-Fi 6E) verzió 450 ezer forint körül mozog, az 5G-s verzióért pedig természetesen még ennél is többet, egészen pontosan 515 ezer forintot kér el a gyártó. Az árából kifolyólag tehát érdemes megfontolni, hogy valóban megéri-e beruházni rá, ami elsősorban annak a függvénye, hogy ki tudjuk-e használni a táblagép teljesítményét. Ahogy fentebb is említettem, nálam munkaeszközként nem igazán vált be ez a készülék, ám ez messze nem azt jelenti, hogy más, például grafikai munkák elvégzésére ne lehetne kiválóan alkalmas. Ami viszont a szórakozás részét illeti, nehezen tudom elképzelni, hogy létezik ennél szebb, gyorsabb és erősebb tablet jelenleg a piacon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Képminőség
Teljesítmény
Akkumulátor
Kamera
Hangminőség
Dizájn
Ár/érték arány
samsung-galaxy-s8-ultra-tesztA Samsung Galaxy Tab S8 Ultra egy minden ízében csúcskategóriás készülék, ami természetesen az árában is megmutatkozik. A legfontosabb kérdés, amiről döntened kell vásárlás előtt az, hogy ki tudod-e használni a táblagép teljesítményét.