Whoosh roller: Megéri? Bonyolult használni? Jól megy? Leteszteltük!

Felbukkant egy vadi új elektromos rollerszolgáltató Magyarországon! Itt a Whoosh roller, mi pedig megnéztük, hogy miben más, mint a többiek.

A közelmúltban bukkantak fel a darázsszínűre pingált, azaz sárga-fekete elektromos rollerek Budapest belső kerületében. Egy új szereplő érkezett tehát az egyébként zsúfoltnak tűnő piacra.Whoosh Roller


Ez a Whoosh, amit talán úgy lehet ejteni, hogy „Huss”, ez pedig nyilván arra utal, hogy hangtalanul suhanhatunk a járgányokon. A regisztráció pofonegyszerű, csak egy appot kell letölteni, és végigmenni a nyilvánvaló lépéseken. A szoftver tud magyarul, és a programban látszanak egy térképen az elérhető járgányok, azok töltöttségi szintje, és hogy mennyi ideig lehet velük rollerezgetni anélkül, hogy lemerülnének.Whoosh Roller

A bérlés pofonegyszerű, csak ki kell választani egy járművet, leolvasni a telefonnal a QR-kódt, beírni az appba a „rendszámát”, és már indulhatunk is. Az irányítás a megszokott módon történik, tehát egy gázgombbal lehet gyorsítani, a fékekkel pedig lassítani.
Van rajta első lengéscsillapító, ami a kátyús-macskaköves utakon jól jöhet.whoosh-roller-kultura

A járgány a tapasztalataink szerint kellően stabil, a maximális végsebessége 25 km/h, amely nyilván szoftveresen korlátozott. A nyomaték megfelelőnek tűnik, bár a hegyes, budai oldalra nem lehet (még) vele felmenni, de jó eséllyel ezzel sem lesz gond. Az is fontos lehet, hogy a testesebb-súlyosabb utasokkal is gond nélkül megbirkózik.

Tudatos rollerezés

Eddig a Whoosh nem kínál különösebb extrákat, de a sztorinak itt még nincs vége. Az üzemeltető ugyanis célul tűzte ki a városi rolleres közlekedés kulturáltabbá tételét. Ennek több pillére van, amelyek a következők:

Parkolás

Nem lehet csak úgy bárhol otthagyni a rollert, hanem csak a kijelölt zónákban. Ha valaki nem így tesz, akkor nem tudja leállítani a kölcsönzést, és csak fogy a pénze.whoosh-roller-kultura

Tiltott zónák

A biztonságot és a kulturáltabb „együttközlekedést” célozza, hogy bizonyos területekre, ahol a rollerek zavarhatják a gyalogosokat, nem lehet behajtani a Whoosh rollerekkel: egy figyelmeztető hangjelzést követően a járművek leállnak, ha a fedélzeti rendszer észleli, hogy a bérlő ilyen zónában jár. Ezeket a zónákat a Whoosh üzemeltetői jelölik ki, együttműködésben a Fővárosi Önkormányzattal és a kerületekkel.

Lassított övezet

Bizonyos területeken, így tehát a sétálóutcákban például szoftveresen korlátozzák a sebességet, így ezekben a zónákban nem lehet száguldozni.

Árazás

A bérlés indításának díja 50 forint, ezen felül pedig 35 forintos percdíj fizetendő. Az egy napon sokat közlekedőknek megéri 3990 forintért napijegyet váltani, amivel – a rollereket időközönként cserélgetve – akár minden tovább költség alól mentesülhetnek egy teljes napig.whoosh-roller-opea

A rendszeres rollerezők számára pedig az kedvezményes árú heti (600 Ft) és havi (1300 Ft) bérlet ajánlott, melyekkel a bérlés indítási díjakat kerülhetik el a felhasználók. Azok a felhasználók, akik részt vesznek a Whoosh honlapján elérhető ingyenes közlekedésbiztonsági online oktatásban és sikerrel elvégzik a tesztet, egyszeri kedvezménnyel kezdhetik meg a szolgáltatás használatát.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Whoosh roller
 • Sebesség
  (3.5)
 • Használhatóság
  (4)
 • Élmény
  (4)
 • Át/Érték
  (5)
4.1
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?